You are here

Ελλείψεις στα ν/σ για δάνεια

20/03/2017 15:48
Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο και ελλείψεις σε ότι αφορά τη μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας εντοπίζουν βουλευτές, στα νομοσχέδια που αφορούν συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές σε σχέση με ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και συμβάσεις καταναλωτικής πίστης.

Τα δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια που περιλαμβάνουν πρόνοιες για την προστασία των δανειοληπτών συζητήθηκαν σήμερα στην επιτροπή οικονομικών, με μέλη της επιτροπής να ασκούν έντονη κριτική στο υπουργείο οικονομικών για ελλιπή μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ δήλωσαν ότι έχουν σωρεία παρατηρήσεων τις οποίες θα αποστείλουν στους αρμόδιους αναφορικά με διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων των μη πιστωτικών ιδρυμάτων και των μεσιτών πιστώσεων.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για σωρεία αλλαγών και ελλιπή μεταφορά της οδηγίας.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε 11 σημεία τα οποία, όπως υπέδειξε, δεν έχουν ενσωματωθεί στα νομοσχέδια παρά το ότι προνοείται πλήρης ενσωμάτωση και κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί καταναλωτικής πίστης.

Ειδικότερα, έκανε αναφορά στο γεγονός ότι καταργείται η ρητή ευθύνη αξιωματούχων, η ακυρότητα στις ρήτρες προστασίας του καταναλωτή, η απαγόρευση της αποστολής διαφημιστικών σε ανηλίκους.

Επίσης, ανέφερε ότι ο χρηματοοικονομικός επίτροπος θα μπορεί να επιλαμβάνεται διαφόρων υποθέσεων για διαφορές μέχρι €175 χιλ., με δικαίωμα έκδοσης απόφασης μέχρι €50 χιλ., γεγονός που όπως είπε η κ. Θεολόγου, αφήνει εκτός πολλές περιπτώσεις.

Επεσήμανε το θέμα της ευθύνης και της «βαριάς αμέλειας» στο νομοσχέδιο και σημείωσε ότι δεν γίνεται αναφορά σε συνέπειες ή τιμωρητικά μέτρα σε περίπτωση παραβίασης της σύμβασης.

«Αν τα σημεία δεν ενσωματωθούν από πλευράς Κυβέρνησης, θα καταθέσουμε τροπολογίες διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι τα εναρμονιστικά νομοσχέδια μπορούν και προσφέρουν την ευχέρεια στο κράτος να βάζει περισσότερες και αυστηρότερες προστατευτικές ρήτρες στις νομοθεσίες» δήλωσε η κ. Θεολόγου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επεσήμανε θέματα που έχουν να κάνουν με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τη μετατροπή πιστώσεων σε ξένο νόμισμα και τη μετακύληση εξόδων στους καταναλωτές.

Η αρμόδια λειτουργός του ΥΠΟΙΚ Λούση Ηροδότου – Μούσκου σημείωσε ότι υπάρχει ευχέρεια για προσθήκη ενισχυτικών προνοιών στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή και πρόσθεσε ότι το υπουργείο επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου με βάση τα εγχώρια δεδομένα και οικονομικές συνθήκες.

Σε ότι αφορά τους μεσίτες πίστωσης, βουλευτές υποστήριξαν ότι είναι αχρείαστη η δημιουργία αυτού του νέου επαγγέλματος σημειώνοντας ως ενδεχόμενο να αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά οι σύμβουλοι αφερεγγυότητας.

Η κ. Μούσκου υπέδειξε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία κάνει λόγο για μεσίτες πίστωσης και πως δεν είναι υποχρέωση κανενός να καταφύγει σε αυτούς ή να τους χρησιμοποιήσει, ούτε για τις τράπεζες , ούτε για τους καταναλωτές, όπως είπε.

Τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν παρατηρήσεις και ερωτήματα μέχρι αύριο στη γραμματεία της επιτροπής, τα οποία θα σταλούν προς το υπουργείο οικονομικών ενώ, ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε το υπουργείο οικονομικών να συντονίσει και τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να κλείσουν τα ανοικτά θέματα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Της Μαρίας Χαμπή