You are here

Επαφές Συλλούρη στη Ρώμη

20/03/2017 22:05
Κυπριακό, μεταναστευτικό, προσφυγικό και διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Ιταλία ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα για την Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της ΕΕ για την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που φιλοξένησαν η Ιταλική Βουλή και Γερουσία.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας, Pietro Grasso, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και στην ευρύτερη περιοχή ενώ αντηλλάγησαν εκτενώς απόψεις για το θέμα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Τονίστηκε συναφώς η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κατά πιο ισορροπημένο τρόπο στα πλαίσια της ΕΕ.

Grasso και Συλλούρης συζήτησαν επίσης τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων, τόσο στα φλέγοντα θέματα της μετανάστευσης και της ενέργειας, όσο και σε ζητήματα οικονομίας, πολιτισμού, παιδείας, επιστήμης και τεχνολογίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε και με την Ιταλίδα ομόλογό του Laura Boldrini, η οποία τόνισε την ανάγκη να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενώ υποστήριξε τη σύντομη και δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας τον αρνητικό ρόλο της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας.

Στη συνέχεια οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ιταλίας συζήτησαν τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει συλλογικά περισσότερες ευθύνες και να κατανείμει τα βάρη της κρίσης σε δικαιότερη βάση.

Συζήτησαν τέλος το θέμα της περαιτέρω σύσφιξης της μεταξύ τους συνεργασίας μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και ιδιαίτερα στο πεδίο του πολιτισμού.

Τον Πρόεδρο της Βουλής συνόδευαν στις συναντήσεις του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη, Τάσος Τζιωνής, καθώς και η Γενική Διευθύντρια της Βουλής, Βασιλική Αναστασιάδου, και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων, Εύη Σταυρή-Χατζηγιάννη.