You are here

Μείωση τελών για μονοκάμπινα

20/05/2017 07:44
Με 41 ψήφους υπέρ και δύο κατά (Οικολόγοι) η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ για μείωση των τελών κυκλοφορίας από 1η Ιανουαρίου 2018 σε παλαιά μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα πετρελαιοκίνητα οχήματα μεγάλου κυβισμού μέχρι 2850cc,

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Γιώργο Προκοπίου, τα τέλη θα μειωθούν από 10 σεντ ανά κυβικό εκατοστό (CC), σε 7 σεντ ανά κυβικό (CC).

Οπως αναφέρεται στη έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών, η συνολική μείωση των εσόδων του κράτους από την υιοθέτηση των προνοιών της πρότασης νόμου αναμένεται να ανέλθει γύρω στα €4 εκ. το χρόνο.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο κ. Προκοπίου είπε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε θα άρει μια αδικία που υπάρχει σε βάρος των ιδιοκτητών αυτών των οχημάτων, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στα μεσαία και χαμηλά στρώματα και είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Υπενθύμισε ότι το ψηλό τέλος κυκλοφορίας επιβλήθηκε, επειδή όταν αυτό τέθηκε, η τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή της βενζίνης. Πρόσθεσε ότι τώρα η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης έχουν ελάχιστη διαφορά ωστόσο τα ψηλά τέλη κυκλοφορίας έμειναν.

Ο κ. Προκοπίου είπε ακόμα πως λόγω των υψηλών τελών πολλοί τα έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματα αυτά και δυνατόν να τα επαναφέρουν με τη μείωση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει την πρόταση νόμου. Πρόσθεσε ότι “θα επιθυμούσαμε μια γενικότερη τροποποίηση για τα τέλη, ανέφερε ότι διορθώνει μια στρέβλωση, και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα απόσυρσης των παλαιών οχημάτων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται από τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού της υπαίθρου. Είπε ότι πολλά από αυτά έχουν ακινητοποιηθεί επειδή είναι ασύμφορα τα τέλη των 300 ευρώ, προσθέτοντας ότι τα μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα πληρώνουν τέλη 300 ευρώ όταν τα τέλη για φορτηγά είναι 200 ή 250 ευρώ και για τα τέλη για τα ταξί 100 ευρώ. Πρόσθεσε ότι αναμένεται από την Κυβέρνηση να κατατεθεί νομοσχέδιο για απόσυρση παλιών οχημάτων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως εάν υπήρχε μητρώο αγροτών θα μπορούσαν να επωφελούνται της μείωσης μόνο οι αγρότες. Πρόσθεσε πως είναι ένα αντισταθμιστικό μέτρο σε μια ομάδα πολιτών που έχασαν αρκετά, όπως το επίδομα θέρμανσης.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως υπάρχει συναντίληψη ως προς τη φιλοσοφία του νόμου.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι χάνονται πρόωρα ζωές από τα αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπουν τα ντίζελ στις πόλεις. Πρόσθεσε ότι οι σύγχρονες τάσεις είναι να φύγουν τα ντίζελ από τις πόλεις και δήλωσε πως αν βοηθήσουμε να επανέλθουν στην κυκλοφορία θα κάνουμε κακό στην υγεία.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου χαρακτήρισε αναγκαία και θετική τη μείωση επειδή όπως ανέφερε χρησιμοποιούν αυτά τα οχήματα χαμηλόμισθοι και είπε ότι το ΕΛΑΜ θα κατέθεσε πρόταση για γενική μείωση των τελών κατά 20%.