You are here

Οριακή στήριξη δανειακής σύμβασης

30/04/2013 18:54
Με 29 ψήφους υπέρ και 27 ψήφους κατά η βουλή επικύρωσε τη δανειακή σύμβαση, σηματοδοτώντας τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά της η εκτελεστική εξουσία κατά τη διάρκεια της τετραετούς εφαρμογής του μνημονίου.

Υπέρ ψήφισαν 29 βουλευτές του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και το καταψήφισαν οι 27 βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Η σύμβαση προνοεί την παραχώρηση €10 δις από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Η σύμβαση δεν προνοεί τη στήριξη των δύο τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από τους ανασφάλιστους τους καταθέτες.

Mετά το πέρας της Ολομέλειας του Σώματος μερίδα αντιμνημονιακών διαδηλωτών προπηλάκισαν βουλευτές που εξέρχοντου του κτηρίου της Βουλής.

Νωρίτερα το κοινοβούλιο ψήφισε σειρά μέτρων για περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση του φόρου ακινήτων και διαφοροποίηση των ωφελημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Παρόλο που ψηφίστηκαν οι νέες μειώσεις στους μισθούς, ο ΔΗΣΥ δια του προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου για περαιτέρω μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο από τις οποίες θα προκύψουν €6,5 εκ. έτσι ώστε τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων να ανέρχονται στα €69 εκ. αντί στα €75 εκ. που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η πρόταση προβλέπει περαιτέρω μείωση των μισθών από 0,2% με 0,5%, ενώ όπως σημειώνεται το ποσό των €6,5 εκ. θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι συντελεστές στο φόρο ακινήτων για κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών.

Επίσης το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου για μειώσεις στις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους κατά €17,3 εκ. με στόχο το ίδιο ποσό να χρησιμοποιηθεί για μείωση του φόρου ακινήτων.

Οι δύο προτάσεις θα συζητηθούν σε κατοπινό στάδιο.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2% ψηφίστηκε σήμερα ομόφωνα.

Το πράσινο φως δόθηκε και στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην υγεία, συγκεκριμένα για να είναι κάποιος δικαιούχος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα πρέπει να έχει φορολογικό φάκελο και να καταβάλλει για τρία χρονιά εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Με την αρνητική ψήφο των 18 βουλευτών του ΑΚΕΛ και τη 1 ψήφο του βουλευτή των Οικολόγων, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι κανονισμοί που προβλέπουν την εισαγωγή εισφοράς 1,5% για τους δημόσιους υπαλλήλους, αναθεώρηση τελών καθώς την επιβολή τελών για τις πρώτες βοήθειες, για φάρμακα και για ιατρικές εξετάσεις.

Με τροπολογίες ψηφίστηκε ο φόρος ακινήτων

Παρά τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, το οποίο προβλέπει ελάχιστο τέλος €75 για κάθε ιδιοκτήτη και αναλόγως της αξίας του ακινήτου αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 29 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ενώ 26 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού και ο Ζαχαρίας Κουλίας τοποθετήθηκαν αρνητικά επί του νομοσχεδίου.

Αυτή η ψηφοφορία μνημονίου προϊδεάζει ίσως για την απογευματινή ψηφοφορία για τον κυρωτικό νόμο του μνημονίου.

Ομόφωνα ψηφίστηκαν τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες η επιπρόσθετη επιβάρυνση σε περίπτωση μη καταβολής της φορολογίας μειώνεται από 20% στο 10%.

Επίσης παραχωρείται και έκπτωση 10% σε όσα πρόσωπα πληρώσουν το φόρο 30 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για καταβολή του φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατατέθηκαν σειρά τροπολογιών από το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους με τις οποίες ζητείτο εξαίρεση της φορολόγησης της πρώτης κατοικίας.

Ομόφωνα εγκρίθηκε και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €9,6 εκ., ποσό που θα διατεθεί για την πρόσληψη πέραν των 900 ωρομίσθιων εργαζόμενων στο δημόσιο.

Ψηφίστηκαν επίσης η αναθεώρηση των τελών που αφορούν στο κτηματολόγιο, το αρχείο πληθυσμού και τις άδειες που παραχωρεί το τμήμα αλλοδαπών και μετανάστευσης.

Πριν την έγκριση των νομοσχεδίων βουλευτές κομμάτων αντάλλαξαν κατηγορίες επί παντός επιστητού, κατηγόρησαν αλλήλους και εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη διαφωνία τους για τις πρακτικές που εφαρμόζει η τρόικα στην Κύπρο.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου