You are here

Ποινές για διαφθορά αστυνομικών

17/02/2017 14:21
Αυστηρές ποινές για διεφθαρμένους αστυνομικούς και όσους συναδέλφους τους γνωρίζουν αλλά δεν καταγγέλλουν, προνοεί μεταξύ άλλων, το πακέτο έξι νομοσχεδίων που παρουσίασε ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου στην επιτροπή νομικών.

Ο κ. Νικολάου, παρουσιάζοντας το πακέτο έξι νομοσχεδίων για την πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα, ανέφερε ότι όσοι καταδικαστούν για αδικήματα διαφθοράς θα απολύονται από το Σώμα.

Σημείωσε επίσης, ότι οι αστυνομικοί που γνωρίζουν για επίορκους συναδέλφους τους και δεν προχωρούν σε καταγγελίες στη μονάδα εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας, θα αντιμετωπίζουν ποινές που φθάνουν μέχρι τα πέντε χρόνια φυλάκισης ή €50 χιλ. πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι θα είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν οι αστυνομικοί που γνώριζαν και δεν μίλησαν, κατά την διάρκεια ποινικών ερευνών για υποθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Σημείωσε επίσης, ότι η μονάδα εσωτερικού ελέγχου θα είναι υπό την ευθύνη του αρχηγού αστυνομίας και θα εποπτεύεται από το γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Ανησυχητικά τα στοιχεία

Κατά τη συνεδρίαση, έγινε αναφορά σε επιστημονική έρευνα ανάμεσα σε 450 μέλη του αστυνομικού Σώματος στην οποία καταγράφονται στοιχεία για τη διαφθορά στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου η έκθεση είναι απόρρητη.

Υποστήριξε επίσης, ότι οι αριθμοί των επίορκων αστυνομικών φαίνεται να είναι μικροί, αλλά τόνισε πως είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί, αφού συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

«Πλήττουν όχι μόνο την εικόνα, αλλά και το έργο της αστυνομίας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι συνταρακτικά και συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και πως είναι και απαίτηση της κοινωνίας, να παταχθεί η διαφθορά στην αστυνομία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι προχωρεί με ασκήσεις ισορροπίας, ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και των αστυνομικών, όπως είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες για πάταξη της διαφθοράς, ωστόσο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των αστυνομικών.

Της Μαρίας Χαμπή