You are here

Πράσινο στον προϋπολογισμός Οργανισμού Νεολαίας

23/03/2018 21:18

Με 39 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον ψηφίστηκε σε νόμο ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού Νεολαίας για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους €11.313.920 και δαπάνες του ίδιου ύψους.

 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ο Οργανισμός εξασφάλισε 1,5 εκ. πρόσθετα έσοδα μέσα από κοινοτικούς πόρους για προγράμματα που ανταποκρίνονται στην ανάγκες της κοινωνίας. Παρατήρησε πως υπάρχουν νεολαίες που δεν είναι υπό την επιρροή κομμάτων και στηρίζονται από τον Οργανισμό, τον οποίο συνεχάρη για το έργο του προσθέτοντας ότι αναμένεται η 5ετης στρατηγική για τη νεολαία.
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου είπε ότι ένα είναι ότι χρειάζεται βελτίωση και άλλο να αναθεματίζουμε, πρωτοβουλίες που αύξησαν την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι ο Οργανισμός λειτουργεί σωστά, υπάρχει όπως και στη ζωή, η ανάγκη να γίνει καλύτερος.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως αναφερόμαστε σε έναν οργανισμό που θα μπορούσε να είναι υφυπουργείο νεολαίας. Διευκρινίζοντας ότι δεν εισηγείται Υφυπουργείο, πρόσθεσε ότι οι απαξιωτικές αναφορές προς τον Οργανισμό δεν συμβάλλουν στην καλυτέρευση του έργου, αλλά χρειάζεται περισσότερη στήριξη ως προς την αυτόνομη λειτουργία του.
 
Ο Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ Λάρνακας είπε ότι ο Οργανισμός παρουσιάζει υποστελέχωση, και θα πρέπει ο Γιάννης Γιαννάκη είτε να παραιτηθεί από τη θέση του λειτουργού στον οργανισμό ή να παραιτηθεί από επίτροπος και να επιστρέψει στη θέση του.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως άθελα μας ίσως να αδικήσαμε με τις νεολαίες των κομμάτων μας. Δήλωσε ότι ο ίδιος διαφοροποιείται από την εικόνα που δημιουργήθηκε ότι είναι κακό να συμμετέχουν οι κομματικές νεολαίες που έχουν, όπως είπε το δικό τους ρόλο να διαδραματίσουν στον οργανισμό και την κοινωνία.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ο οργανισμός ξέχασε τους νέους των συνοικισμών οι οποίοι έμειναν βορά στους εμπόρους ναρκωτικών.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι ο Οργανισμός είναι μέσο χειραγώγησης της νεολαίας, όπως ήταν η ΠΕΠ. Ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθεί και ο ρόλος του οργανισμού, καθώς είναι τεράστια η πίττα που μοιράζει, πρόσθεσε αναφέροντας ότι έπρεπε να τον αναδομήσουμε δραστικά.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως αν ο Οργανισμός θέλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νεων, ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόσει συντονιστικό οριζόντιο ρόλο, με προγράμματα σε όλα τα Υπουργεία.
Θα πρέπει να διαμορφώσει προγράμματα ανοικτά προσφέροντας εναλλακτικές δράσεις, πρόσθεσε.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι πολλά σώματα της πολιτείας δεν κάνουν αυτά που έπρεπε να κάνουν, αλλά παραμένουν παρατηρήσεις. Πρόσθεσε πως θα είναι ψευδαίσθηση αν με το ΔΣ του οργανισμού και τον Προϋπολογισμό του αναμέναμε να λύσουμε τα προβλήματα της νεολαίας.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αφού ανέφερε ότι διετέλεσε σύμβουλος στον οργανισμός είπε πως η Βουλή πρέπει να κάνει αυτοκριτική που δεν προσκαλεί τον οργανισμό στις συνεδρίες των Επιτροπών.
 
Απαντώντας του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε πως  οποιοσδήποτε θέλει να παραστεί σε συνεδρίες μπορεί να το πράξει. «Η πρόσβαση είναι ανοικτή. Δόθηκαν ρητές ξεκάθαρες οδηγίες και θα πρέπει να ενδιαφερθούν και οι ίδιοι».
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι στον Οργανισμό Νεολαίας, δεν είναι ρόδινη κατάσταση, καθώς λειτουργεί με εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.
Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός αρνήθηκε λόγω πολιτικών θέσεων να συμμετέχει η νεολαία του ΕΛΑΜ, κατηγορώντας τη για ρατσιστικές θέσεις.
 
Είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ προέρχονται από τα από τα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι φαίνεται ξεκάθαρα ο λόγος που δεν έδωσε το δικαίωμα στο μέτωπο νεολαίας να συμμετέχει, για αυτό και το ΕΛΑΜ καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό.
 
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε ότι ο οργανισμός απέτυχε στο έργο, καθώς νεολαία δεν είναι μόνο οι εντολοδόχοι των κομμάτων, υπάρχουν και απομακρυσμένες νεολαίες στις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο που χρειάζονται στήριξη, πρόσθεσε.