You are here

Σε αδιέξοδο η εταιρεία ιδιωτικού δικαίου για αεροναυτιλία

23/02/2018 13:17

Έντονες αντιδράσεις εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο που προνοεί μεταβίβαση της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας από το τμήμα πολιτικής αεροπορίας σε μια κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και παράλληλη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του τμήματος πολιτικής αεροπορίας στην εν λόγω εταιρεία.

Η επιτροπή μεταφορών εξέτασε σε μια πολύωρη συνεδρίαση για τέταρτη φορά το εν λόγω νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει κατάληξη, καλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως εντός ενός μηνός προβούν σε μια τελευταία διαβούλευση μεταξύ τους πριν επανέλθουν με τελικό κείμενο ενώπιον της επιτροπής.

Ο απερχόμενος υπουργός μεταφορών Μάριος Δημητριάδης , που παρευρέθηκε σε μέρος της συνεδρίασης, απηύθυνε έκκληση προς τη βουλή και τη νομική υπηρεσία, για προώθηση της νομοθεσίας.

Yποστήριξε ότι με τη μεταβίβαση των υπηρεσιών σε εταιρεία, θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να γίνονται προσλήψεις, δεν θα χρειάζονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου και θα διαφοροποιηθεί ο τρόπος εργασίας.

Επεσήμανε ότι η καθυστέρηση στην υιοθέτηση της νομοθεσίας προκαλεί πολιτικά προβλήματα κυρίως στην διακίνηση αεροσκαφών προς γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ. Λόγω του γεγονότος αεροπορικές εταιρίες αποφεύγουν την χρήση του κυπριακού εναέριου χώρου καθώς και οικονομικά προβλήματα, αφού οι καθυστερήσεις στην διακίνηση αεροσκαφών, έχουν οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Μάριος Δημητριάδης, προειδοποίησε ότι αν δεν προωθηθεί τάχιστα η μετατροπή, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο εντοπίζεται στα ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο τμήμα πολιτικής αεροπορίας.

Αντιδράσεις για διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο στης επιτροπής Γιώργο Προκοπίου, το νομοσχέδιο επηρεάζει γύρω στους 50 υπαλλήλους της Cyta και γύρω στους 80-100 ελεγκτές και βοηθούς ελεγκτές που απασχολούνται σήμερα στην υφιστάμενη υπηρεσία.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έθεσαν ενώπιον της επιτροπής εισηγήσεις για τροποποιήσεις στο κείμενο της νομοθεσίας, με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να επισημαίνουν ότι μόνο με την υιοθέτησή των εισηγήσεών του θα αποδεχθούν μεταφορά στην νέα εταιρεία. «Με το νομοσχέδιο ως έχει δεν θα πάει κανένας», ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της συντεχνίας.

Εντούτοις, η Νομική Υπηρεσία, επικαλείται συνταγματικά κωλύματα που δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση των εισηγήσεων.

Σε περίπτωση που ενσωματωθούν οι εισηγήσεις, ορισμένες εκ των οποίων κρίνονται αντισυνταγματικές, εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας ανέφερε ότι θα γίνει εισήγηση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για αναπομπή του νόμου.

Οι συντεχνίες του προσωπικού της Cyta που υποστηρίζει τη λειτουργία της υφιστάμενης υπηρεσίας εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν προς καθησυχασμό των ανησυχιών, όπως διαμορφωθεί το κείμενο ώστε η απασχόληση των εργαζομένων στη νέα εταιρεία και ιδιαίτερα των υπαλλήλων της Cyta, συνεχίσει να γίνεται στη βάση αγοράς υπηρεσιών όπως σήμερα, εισήγηση η οποία συνάδει με το σύνταγμα, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία. Ορισμένες συντεχνίες ήδη έδειξαν να συμφωνούν με τη συγκεκριμένη εισήγηση.

Οι συντεχνίες των εργαζομένων της Cyta πρότειναν εναλλακτικές λύσεις επισημαίνοντας διαφορές στον τρόπο μεταχείρισης των εργαζομένων βάσει του προτεινόμενου νομοσχεδίου, με την νομική υπηρεσία να υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα θέματα που εγείρονται αφορούν ζητήματα πολιτικής απόφασης.

Προς νέα διαβούλευση

Ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών Γιώργος Προκοπίου, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι ενώπιον της επιτροπής από το 2016 ωστόσο, συνεχίζουν όπως είπε, να υφίστανται τα προβλήματα σε σχέση με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων παρά το ότι τις προηγούμενες φορές δόθηκε εντολή να επιστρέψουν με συγκλίσεις τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Δόθηκε όπως είπε, χρονικό περιθώριο ακόμη ενός μήνα για διαβούλευση ενώ, κλήθηκε το υπουργείο να δώσει σημασία στα αιτήματα των εργαζομένων σε σχέση με τα εργασιακά τους δικαιώματα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της επιτροπής τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει κατάληξη στο συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι σε ότι αφορά την εθνική ασφάλεια και ότι δεν υπάρχει επιλογή παρά να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των αιτημάτων των εργαζομένων και της διασφάλισης της συνταγματικότητας του νόμου.

Κατά τη συνεδρίαση, εξέφρασαν επιφυλάξεις σε σχέση με πρόνοιες του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι περιπλέκονται τα δεδομένα σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα.

Της Μαρίας Χαμπή