You are here

Σταύρωμα εκατομμυρίων για UCY

19/05/2017 13:50
Η βουλή ψήφισε σε νόμο τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου σταυρώνοντας μεταξύ άλλων, κονδύλι €26 εκ. που αφορά κατασκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, δεσμεύτηκαν μικρότερα ποσά σε σχέση με τη συντήρηση και λειτουργία μηχανογραφικών συστημάτων (€713 χιλ.), τις άδειες χρήσης λογισμικών προγραμμάτων (€632 χιλ.) και νομικά έξοδα(€9 χιλ.).

Σε ότι αφορά τα κατασκευαστικά έργα, περιλήφθηκε σημείωση στον προϋπολογισμό ώστε να ενημερώνεται ανά τρίμηνο η επιτροπή παιδείας για την πορεία των έργων και τα κονδύλια που εκταμιεύθηκαν.

Η βουλή απέκοψε ποσά από τα κονδύλια που αφορούν επιδόματα τηλεφώνου και φιλοξενίας για μέλη του προσωπικού με μισθολογική κλίμακα Α15 και άνω, καθώς επίσης και ποσοστό 10% από το συνολικό κονδύλι επιδομάτων φιλοξενίας και ολόκληρο το επίδομα τηλεφώνου, του διευθυντή διοίκησης και οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2017 είναι ισοσκελισμένος, αφού παρουσιάζει έσοδα ύψους €130.518.000 και δαπάνες του ίδιου ύψους.

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν 45 βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΕΛΑΜ που καταψήφισε.

Αντιδράσεις για ιατρική σχολή

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η συζήτηση ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ιατρικής σχολής, η οποία προέκυψε μετά από προφορική τροπολογία του ΔΗΚΟ που δεν έγινε αποδεκτή και αφορούσε σταύρωμα κονδυλίων της ιατρικής σχολής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας αναφέρθηκαν σε καταγγελίες που δέχονται για την ιατρική σχολή με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να κάνουν λόγο για δυσφήμιση και κουτσομπολιά που μεταφέρθηκαν ενδεχομένως για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα.

Στο πλαίσιο των αναφορών του ο κ. Κουλίας είπε ότι η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη και πως δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία όπως ψηφίστηκε, με αποτέλεσμα η σχολή να μένει ακέφαλη, κατά την έκφρασή του.

Έκανε λόγο για ελλείψεις ακαδημαϊκού προσωπικού και καθηγητών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και αναφέρθηκε στον κίνδυνο οι φοιτητές που θα αποφοιτήσουν να πάρουν «πτυχίο μαϊμού», όπως είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για το διορισμό καθηγητών.

«Κουτσομπολιά και δυσφήμιση»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης τόνισε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα έπρεπε να γίνει στις αρμόδιες επιτροπές και όχι στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού.

«Ελαφρά τη καρδία μεταφέρουμε κουτσομπολιά για να υποτιμήσουμε και να δυσφημίσουμε το πανεπιστήμιο. Αυτόν που υποτιμούν και δυσφημίζουν είναι την κυπριακή Δημοκρατία» ανέφερε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται σοβαρότητα για την εξέταση των καταγγελιών.

Απευθυνόμενος στον κ. Κουλία ρώτησε γιατί έθεσε τα ζητήματα «εν είδη κουτσομπολιού και δυσφήμισης, εξυπηρετώντας ενδεχομένως αυτούς που σας έδωσαν τις πληροφορίες» με την αναφορά σε «κουτσομπολιά» να προκαλεί την αντίδραση του κ. Κουλία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε ότι πέραν των δύο μόνιμων καθηγητών στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Κουλίας ως το μόνο ακαδημαϊκό προσωπικό, υπάρχουν επιπλέον εννέα επισκέπτες καθηγητές και έξι μη μόνιμοι καθηγητές στην ιατρική σχολή.

Ο κ. Λουκαΐδης κάλεσε «να μην γίνεται συζήτηση με τρόπο που να δυσφημίζεται η ιατρική σχολή αλλά με τρόπο που αντιμετωπίζει τα ζητήματα που υπάρχουν. Ποιός είναι ο ειδικός που αποφάσισε ότι προκύπτει ζήτημα με τους τίτλους σπουδών των φοιτητών;» ρώτησε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τις εν λόγω τοποθετήσεις.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θέλει να ασκηθεί περαιτέρω έλεγχος και υποστήριξε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες και στοιχεία που αφορούν την τροπολογία για το σταύρωμα των €26 εκ. για έργα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε θα υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες για το θέμα.

Τα ζητήματα που τέθηκαν συμφωνήθηκε όπως τεθούν προς συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής για πιο ενδελεχή εξέταση καθώς, δεν έγινε δεκτή εισήγηση για αναβολή του θέματος.

Της Μαρίας Χαμπή