You are here

Στη βουλή τα έγγραφα για το δάνειο

25/04/2013 15:55
Εκατόν εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να καταβάλει η Κύπρος ως πέναλτι σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού της εικοσαετούς δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν σήμερα στη βουλή και επισυνάπτονται.

Στη βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία διευκόλυνσης χρηματοδοτικής στήριξης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της ΚΔ και της ΚΤ της Κύπρου, η δανειακή σύμβαση με τον ΕΜΣ και το μνημόνιο.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση η παραχώρηση δανείου από τον ΕΜΣ προϋποθέτει μια σειρά διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο του κράτους μέλους που θα λάβει την οικονομική στήριξη καθώς και στο επίπεδο της ΕΕ, του ΔΝΤ εφόσον αυτό συμμετέχει στην οικονομική στήριξη, αλλά και στο γενικό επίπεδο των υπολοίπων κρατών μελών.

Για την παραχώρηση δανείου προϋποθέτει την υπογραφή αριθμού νομικών εγγράφων τα οποία αφορούν τη συμφωνία διευκόλυνσης χρηματοδοτικής βοήθειας.

Πρόκειται για τη δανειακή σύμβαση στην οποία περιλαμβάνονται οι ειδικοί όροι που διέπουν την παραχώρηση διευκόλυνσης χρηματοδοτικής βοήθειας του ΕΜΣ.

Επίσης περιλαμβάνει γενικούς όρους οι οποίοι διέπουν την παραχώρηση διευκόλυνσης χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ΕΜΣ.

Παράλληλα περιλαμβάνεται το μνημόνιο συναντίληψης το οποίο καθορίζονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ΚΔ για την εξασφάλιση χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ.

Όπως σημειώνεται, τα σχετικά νομικά έγγραφα έχουν υπογραφεί εκ μέρους της ΚΔ από τον υπουργό Οικονομικών και από το διοικητή της ΚΤ ως κεντρικός τραπεζίτης της κυβέρνησης.

Ως γνωστό η ΚΔ έχει προχωρήσει στην κύρωση σχετικών κυρωτικών νόμων για τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διευκόλυνση χρηματοδοτικής στήριξης καθώς και στον ΕΜΣ.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση η κύρωση δια νόμου της δανειακής συμφωνίας είναι απαραίτητη γιατί αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών και ληξιπροθέσμων δανειακών υποχρεώσεων της ΚΔ καθώς και στην κάλυψη των πιεστικών απαιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης και στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας δεδομένου του αποκλεισμού της από τις διεθνές αγορές από τα μέσα 2011 και της ανάγκης για άμεση χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ.

Στην έκτακτη Ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση το Μνημόνιο καθώς και τα μνημονιακά νομοσχέδια που προβλέπουν περικοπές μισθών των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% -2%.

Επίσης οδηγούνται στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για φορολόγηση των ακινήτων , οι αλλαγές στον τομέα της υγείας που περιλαμβάνει επιβολή τελών , ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την πρόσληψη ωρομίσθιων, η αναθεώρηση της ΑΤΑ καθώς και αναθεώρηση τελων που αφορούν το κτηματολόγιο και το αρχείο πληθυσμου.


Επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα.
Της Ελευθερίας Παϊζάνου