You are here

Στην Ολομέλεια η διαιτησία ΣΚΤ

21/03/2017 13:43
Προς οριστικό τέλος οδεύει ο θεσμός της διαιτησίας στο Συνεργατισμό, μετά την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής εμπορίου να προωθήσει τη σχετική πρόταση νόμου στην Ολομέλεια, ενώ η επιτροπή εκφράζει την προθυμία της για καθολική ρύθμιση για όλο τον τραπεζικό τομέα.

Η πρόταση νόμου που προέρχεται από τη βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου και τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη οριστικοποιήθηκε σήμερα, μετά από διορθώσεις του κειμένου οι οποίες αφορούσαν νομικά και συνταγματικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι ο στόχος είναι η πρόταση να τεθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας και πως έτυχε επεξεργασίας κατά τρόπο που ήρθησαν οι αντισυνταγματικές διατάξεις.

Η ρύθμιση θα ισχύει για υποθέσεις που θα προκύψουν από δω και πέρα αλλά και για υποθέσεις για τις οποίες άρχισε η διαδικασία της διαιτησίας, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί απόφαση από τον διαιτητή.

Ο κ. Βότσης διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου προωθείται ομόφωνα από την επιτροπή εμπορίου με επιφύλαξη των μελών για τελικές αποφάσεις από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πρόθυμοι για νέα ρύθμιση

Η επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει μια καλύτερη φόρμουλα τόσο για συνεργατικά, όσο και για τράπεζες που να δίνει τους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προβαίνουν σε καλύτερη διευθέτηση με τις τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Βότση

Πρόσθεσε πως αίτημα της επιτροπής είναι το αρμόδιο υπουργείο να καταθέσει νομοσχέδιο ενώ, εκφράστηκε και η ετοιμότητα της επιτροπής να καταθέσει νέα σχετική πρόταση νόμου.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της διαιτησίας και δεν έχει εκδοθεί απόφαση, σημειώνοντας ότι αυτές θα ακυρωθούν.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η επιτροπή κατέληξε ομόφωνα να διαγράψει το προνόμιο του Συνεργατισμού να προβαίνει σε διαιτησίες με τους δανειολήπτες, ορίζοντας ο ίδιος τον διαιτητή. Πρόσθεσε πως από τώρα και στο εξής οι συμβαλλόμενοι στα δάνεια του Συνεργατισμού θα έχουν όλες τις δυνατότητες προσφυγής, όπως αυτές ισχύουν μέσα από τις νομοθεσίες περί διαιτησίας που ψηφίστηκαν από τη βουλή.

Της Μαρίας Χαμπή