You are here

Στην Ολομέλεια πρόταση για μικρή σύνταξη

14/11/2017 15:58
Η επιτροπή εργασίας έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση επί της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ που αφορά τη δυνατότητα χαμηλοσυνταξιούχων να υποβάλουν αίτηση για να τους παραχωρείται η μικρή επιταγή, εάν δεν το έκαναν εντός της καθορισμένης προθεσμίας που είχε καθοριστεί.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην άρση του χρονικού περιορισμού υποβολής αιτήσεων από χαμηλοσυνταξιούχους, προκειμένου αυτοί να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εργασίας Ανδρέα Φακοντή, η πρόταση βασίζεται στις προϋποθέσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2014, με την οποία είχε οριστεί ότι κάποιος μπορεί να καταθέσει τα περιουσιακά του στοιχεία για να διαφανεί εάν είναι δικαιούχος της μικρής σύνταξης.

«Έστω και τώρα, θα κριθεί εάν η αίτηση πληροί τα κριτήρια και εάν κάποιος στην πορεία του χρόνου, έχει αποξενώσει περιουσιακά στοιχεία, θα φανεί στην πορεία του χρόνου», είπε, σημειώνοντας ότι δεν είναι στόχος η κάλυψη όσων έχουν περιουσία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, δήλωσε ότι με την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όλοι οι συνταξιούχοι είχαν την υποχρέωση να κάνουν αίτηση ενώ κάποιοι τους παρότρυναν να μην υποβάλουν ακόμα και όταν δόθηκαν παρατάσεις από την υπουργό εργασίας, σημείωσε.

«Η υπουργός έχει αναφέρει ότι εξετάζει όλες τις αιτήσεις που κατατίθενται ενώπιον της εκτός εάν έχουν αποξενωθεί περιουσιακά στοιχεία», είπε ο κ. Κυπριανού. Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια επί της πρότασης νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή της παρουσία στην επιτροπή οικονομικών για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου εργασίας, η Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 2 χιλ. περιπτώσεις νοικοκυριών όπου υπήρξε αποξένωση καταθέσεων πέραν των €300 χιλ. συνολικά.

Η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αιτήσεις όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν μεγάλα ποσά καταθέσεων.

Μ.Χ.