You are here

Συλλούρης: Πέρσι αποφασίσαμε για το μνημόνιο

30/04/2013 16:14
Σήμερα δεν ψηφίζουμε και δεν αποφασίζουμε στην ουσία για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, ανέφερε στη βουλή ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης σημειώνοντας ότι αυτή είναι πολιτική ψευδαίσθηση που δημιουργείται από κάποιους που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.

Είπε ότι για την τρόικα και το μνημόνιο ψηφίσαμε πριν από ένα χρόνο όταν με πολλά λάθη και παραλείψεις την καλέσαμε να έρθει στην Κύπρο.

Σήμερα, είπε ολοκληρώσαμε τη ψήφιση των 34 νομοσχεδίων των τροϊκανών προσθέτοντας ότι πρέπει να αφήσουμε τα θέατρα. Σήμερα, ανέφερε, θα μπορούμε υπεύθυνα και σοβαρά ήρεμα και ψύχραιμα ακόμα και σε κλειστή συνεδρία τα βουλής να διαβουλευθούμε.

Είπε ότι το μνημόνιο το σημερινό είναι το τρίτο κατά σειρά αναφέροντας ότι τα άλλα δύο τα καθυστερούμε. Αν μέναμε στο πρώτο μνημόνιο, είπε, το χρέος θα ήταν €10 δισ. λιγότερο, δεν θα υπήρχαν τα €1,8 δισ. της Λαϊκής ούτε τα €9,5 δισ. του ELA.

Σήμερα, είπε, έπρεπε να έχουμε νηφάλιο διάλογο για να σχεδιάσουμε την έξοδο από την τρόικα και το μνημόνιο.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε πλάνη στο λαό. Ανέφερε ότι θα ψηφίσουμε ναι στο μνημόνιο για να μην ακολουθήσει τέταρτο μνημόνιο πολύ χειρότερο σε λίγες μέρες και να μπορούμε στην καλύτερη περίπτωση να πάρουμε ανάσα για 100 μέρες.

Είπε ότι σήμερα και αύριο θα πρέπει αντί να γίνει πολιτική συζήτηση. Να γίνει ένας ορθολογικός διάλογος για έξοδο από το μνημόνιο.

Παραδέχθηκε ότι με το μνημόνιο θα υπάρξει φτώχεια, στέρηση αγαθών και δυστυχία.

Είπε ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια πολιτική συζήτηση άνευ πολιτικής ουσίας και αντικειμένου και κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους αντιμνημονιακούς.

Απευθύμενος προς τους αντιμνημονιακούς, διερωτήθηκε τι έκαναν εδώ και ένα χρόνο

Σημείωσε ότι δεν υπήρξε σωστή διαχείριση της κρίσης.

Περδίκης: Ο τελευταίος λόγος στο λαό

To Κίνημα των Οικολόγων διά του βουλευτή του Γιώργου Περδίκη ψήφισε όχι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση για να δοθεί, όπως τονίστηκε, η ευκαιρία στον κυπριακό λαό να ενημερωθεί σωστά κι ολοκληρωμένα και να πάρει τις αποφάσεις του σε ένα δημοψήφισμα.

«Η απόφαση αυτή θα είναι καθοριστική για το μέλλον και τη ζωή μας για τις επόμενες γενεές και όχι μόνο για τη σημερινή γενιά. Δεν νομιμοποιείται μια Κυβέρνηση, ή έστω η Βουλή, να έχουν τον τελευταίο λόγο» σημείωσε ο κ. Περδίκης.

Ανέφερε ότι «φτάνουμε λοιπόν στη σημερινή μέρα, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup και την κατάληξη της συμφωνίας Τρόικας και Κυβέρνησης σε μνημόνιο και δανειακή σύμβαση, και όταν πλέον έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των προθέσεων των δανειστών μας. Δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Δεν έχουμε ενώπιον μας – κυρίες και κύριοι – κάποιους απλούς δανειστές – έστω τοκογλύφους – που επιδιώκουν να βγάλουν οικονομικό κέρδος από τους δυστυχείς δανειζόμενους τους. Έχουμε ενώπιον μας τη Νέα Τάξη πραγμάτων. Μια επιχείρηση επιβολής νέων νόμων στις σχέσεις μεταξύ των λαών στην Ευρώπη, μιας νέας μορφής οικονομικής και πολιτικής δουλείας».

Παρατήρησε ότι «τα επόμενα χρόνια - τα χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου - το ακαθάριστο εθνικό προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 40%, το χρέος θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ και το κυριότερο η ανεργία θα σκαρφαλώσει από το 6% που ήταν το 2009, στο 40% με την ανεργία στους νέους να ξεπερνά το 50%. Ο Κυπριακός λαός θα πεινάσει. Θα ζήσει εποχές πείνας και ανέχειας που δεν έζησε ποτέ στην πρόσφατη ιστορία του. Αυτό είναι δεδομένο, δεν είναι πρόβλεψη. Οι νέοι μας θα μεταναστεύσουν, τα κοινωνικά προβλήματα θα αυξηθούν, η κατήφεια και η δυστυχία θα επικρατήσουν. Ο λαός μας θα καταντήσει επαίτης, ξεφτιλισμένος και αποσαθρωμένος οικονομικά και πολιτικά. Αλλά κυρίως ξεφτιλισμένος ηθικά».

Υποστήριξε ότι «το σημερινό «ναι» της Κυπριακής Βουλής, αποτελεί την πιο μεγάλη ήττα του Κυπριακού λαού στα 8 χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του. Οι δημοκρατικά εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι του, αποδέχονται – με το πιστόλι στον κρόταφο – μια συμφωνία υποδούλωσης, που οδηγεί στην οικονομική, κοινωνική και ηθική εξαθλίωση».

Σημείωσε ότι «υπάρχουν προτάσεις εναλλακτικής πορείας, πέραν του μνημονίου. Δεν μιλάμε για εναλλακτικές προτάσεις που οδηγούν στον παράδεισο αντί της κόλασης του μνημονίου. Από οικονομικής άποψης οι προτάσεις αυτές συνεπάγονται δυσκολίες και προβλήματα, λιτότητα, περιορισμούς, και αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και διοίκησης της χώρας. Ίσως έτσι να υπάρξει αλλαγή σ’ αυτήν τη χώρα, γιατί αλλάζουν τα δεδομένα και προκαλείται μια ανατροπή κατεστημένων νοοτροπιών και αντιλήψεων. Ο εκτός της Τρόικας δρόμος είναι επαναστατικός και μεταρρυθμιστικός για την οικονομία και την κοινωνία. Γι’ αυτό θέλει κότσια. Θέλει αρετή και τόλμη. Αντίθετα ο εντός της Τρόικας δρόμος διατηρεί τα κατεστημένα, τα οποία άλλωστε η Τρόικα χρειάζεται για να επιβληθεί η «ομαλότητα των υποδούλων» ή η Κυπριακή «σιωπή των αμνών». Είναι γι’ αυτό που δεν θα δείτε, στο δρόμο του μνημονίου να πληρώνουν οι ένοχοι και να φυλακίζονται τα οικονομικά καθάρματα. Όσοι ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή, ανίκανοι ή αχάπαροι, θα συνεχίζουν να χαίρονται αξιώματα (π.χ. ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας), με παχουλούς μισθούς και επιδόματα. Θα τους βλέπετε να κυκλοφορούν ανάμεσα μας επιδεικτικά, απολαμβάνοντας τον πλούτο και τη χλιδή, που προέκυψε από το ληστεμένο μόχθο του τίμιου εργαζομένου Κυπρίου».

Κουλίας: Λύσεις εκτός και εντός ευρώ

Στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι «υπάρχουν λύσεις εντός και εκτός ευρωζώνης για να αποφευχθεί η δανειακή σύμβαση».

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά η Βουλή ψηφίζει ένα νόμο ο οποίος θα συμβάλλει για την έξωση των πολιτών από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλία, με το μνημόνιο καταργείται το κράτος, η κρατική κυριαρχία και η βουλή, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση της έγκρισης της δανεικής σύμβασης θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Για την πρόταση εντός ευρώ, ο κ. Κουλίας διευκρίνισε ότι η επιλογή είναι κατάσχεση 15% των περιουσιών των πολιτών, επισημαίνοντας ότι η επιστροφή στη λίρα δεν είναι η καλύτερη λύση, ωστόσο υποστήριξε ότι θα έχει λιγότερα μειονεκτήματα.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου εξαπέλυσε επίθεση κατά της νυν και προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί το κούρεμα και να επέστρεφε στην Κύπρο για να το συζητήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Θα είμαστε» είπε «υπόλογοι της ιστορίας και πρέπει να πάρουμε τη σωστή απόφαση γιατί αλλιώς θα είμαστε καταραμένη βουλή».

Υπενθύμισε ότι «μόνο ο Χίλτερ δήμευσε τις περιουσίες των πολιτών, τονίζοντας ότι κούρεμα στις καταθέσεις συνεπάγεται με λεηλασία και ληστεία».

Είπε, ότι μόνο στην εποχή της κατοχής εφαρμόζονταν τόσο επαχθείς περιορισμοί στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι με τις αποφάσεις που λήφθηκαν ναρκοθετήθηκε η Τράπεζα Κύπρου και διαλύθηκε η Λαϊκή Τράπεζα.

«Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ», ισχυρίστηκε ο κ. Κουλίας «παρείχε ρευστότητα στον κ. Δημητριάδη για να στέλλει λεφτά στον κ. Βγενόπουλο».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου