You are here

Βέτο σε άδεια πατρότητας χωρίς γάμο

12/09/2017 12:52
Τη διαφωνία του με οποιαδήποτε τροποποίηση του νόμου που αφορά την παροχή άδειας και επιδόματος πατρότητας, μετέφερε στην επιτροπή εργασίας το αρμόδιο υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις.

Η επιτροπή εργασίας εξέτασε την αδυναμία της νέας νομοθεσίας περί πατρότητας για παροχή επιδόματος πατρότητας στους γονείς που δεν έχουν τελέσει γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Παράλληλα, εξετάστηκαν προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ που αφορούν επέκταση του δικαιώματος άδειας πατρότητας και επιδόματος πατρότητας και σε αυτά τα ζευγάρια.

Η τροποποίηση όπως αναφέρθηκε θα επιβαρύνει οικονομικά το ΤΚΑ και ως εκ τούτου φαίνεται να είναι αντισυνταγματική. Ωστόσο, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι στην προτεινόμενη τροποποίηση χρησιμοποιεί πρόνοια που περιλαμβάνεται ήδη σε άλλες νομοθεσίες.

Η επιτροπή αναμένεται να επανεξετάσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα, στην παρουσία εκπροσώπου της νομικής υπηρεσίας και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εργασίας Ανδρεάς Ασσιώτης, έκανε λόγο για απροσδιόριστες οικονομικές συνέπειες ενώ, ανέφερε πως η τροποποίηση βρίσκεται εκτός του ορίου των μελετών του υπουργείου και συνεπώς, δεν μπορεί να τύχει υποστήριξης.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε περιλαμβάνει σωστές διευθετήσεις διότι όπως είπε, μέσω της άδειας πατρότητας και του επιδόματος πατρότητας, επιδιώκεται όπως και ο άντρας μέλος του ζευγαριού συμβάλλει στη διαχείριση θεμάτων που προκύπτουν από την απόκτηση παιδιού.

Πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ζευγαριών, έχει συνάψει μορφή γάμου, είτε πολιτικό, είτε εκκλησιαστικό ή σύμφωνο συμβίωσης. Επεσήμανε μάλιστα, την αύξηση που παρατηρείται στα σύμφωνα συμβίωσης που υπάρχουν καταγεγραμμένα σε επαρχιακές διοικήσεις.

Ο κ. Ασσιώτης εξέφρασε την άποψη ότι το περιεχόμενο της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε, καλύπτει επαρκώς, όλες τις ανάγκες του πληθυσμού και πως γίνεται πολύς θόρυβος για τους λίγους που επηρεάζονται.

Ανέφερε επίσης, ότι η συμβίωση είναι δύσκολο να αποδειχθεί στην πράξη και πως αυτή η δυσκολία αντιμετωπίζεται κυρίως, σε περιπτώσεις επιδόματος τέκνου και επιδόματος μονογονιού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Ανδρέας Φακοντής, έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους της κυβέρνησης με σκοπό, όπως είπε, την εξοικονόμηση χρημάτων και όχι τη στήριξη ζευγαριών με υγιή σχέση.

Σε ότι αφορά το θέμα της συμβίωσης ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία και ασφαλιστικές δικλείδες για την αναγνώρισή της.

Αντίθεση προς την τροποποίηση του νόμου εξέφρασε και ο ΔΗΣΥ με τον βουλευτή Ανδρέα Κυπριανού να σημειώνει ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και πως δεν θα υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί η συμβίωση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία του κ. Κυπριανού σημειώνοντας εντούτοις, ότι πρέπει να απασχολήσει η νέα κατηγορία ζευγαριών που αποκτούν παιδί και μετά παντρεύονται.

Παράλληλα, εξέφρασε την εισήγηση όπως τεθεί ένα χρονικό περιθώριο για την τέλεση γάμου των ζευγαριών για τα οποία γίνεται λόγος, ώστε να λαμβάνουν τότε το επίδομα πατρότητας.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, σημείωσε ότι οι ίδιες οι νομοθεσίες συγκρούονται μεταξύ τους και πως είναι λάθος από μέρους του κράτους να ερμηνεύει διαφορετικά τον όρο σύζυγος. Για παράδειγμα, είπε ότι στην περίπτωση των μονογονιών το επίδομα τερματίζεται σε περίπτωση συμβίωσης γιατί ερμηνεύεται ότι δεν υπάρχει κατάσταση μονογονιού.

«Δεν συμφωνώ γιατί θα ήταν παράδοξο να ερμηνεύαμε όπως μας βολεύει» είπε ο κ. Ασσιώτης, υποστηρίζοντας ότι η κάθε νομοθεσία περιλαμβάνει και ερμηνεία σύμφωνα με τους στόχους και τις επιδιώξεις της.

Της Μαρίας Χαμπή