You are here

Υπό συζήτηση η αρμοδιότητα ελέγχου προϋπολογισμών

16/02/2018 15:45

Την ανάγκη για συζήτηση μεταξύ των κομμάτων επί της αρμοδιότητας διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών, να εξετάζουν προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών, ανέδειξε το αίτημα της προέδρου της επιτροπής εσωτερικών Ελένης Μαύρου για παραπομπή των προϋπολογισμών του ΡΙΚ, του ΚΟΑΓ και του ΚΥΠΕ, στην επιτροπή εσωτερικών.

Κατόπιν συζήτησης στη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής, το αίτημα απορρίφθηκε, ωστόσο το θέμα όπως αναφέρθηκε θα συζητηθεί περαιτέρω μεταξύ των κομμάτων, αναφορικά με το ενδεχόμενο να αλλάξει η συνήθης πρακτική εξέτασης των προϋπολογισμών από την επιτροπή οικονομικών.

Η κ. Μαύρου, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους προέβη στο συγκεκριμένο αίτημα οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση των προϋπολογισμών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, επεσήμανε ότι αν προκύψουν παρόμοια αιτήματα και από άλλες επιτροπές τελικά, θα καταργηθεί η επιτροπή οικονομικών.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι τα μέλη της επιτροπής οικονομικών έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία στη μελέτη προϋπολογισμών και επεσήμανε ότι στη διάρκεια των συζητήσεων μπορούν να παρευρίσκονται και βουλευτές άλλων επιτροπών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε την παράδοση σήμερα» αποδεχόμενος να μείνει ως έχει η πρακτική αλλά να συζητηθεί το θέμα αργότερα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει γενικός κανόνας ότι οι προϋπολογισμοί συζητούνται στην επιτροπή οικονομικών για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις δαπάνες του κράτους, θέση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι το θέμα μπορεί να ρυθμιστεί μέσα από τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού της βουλής ο οποίος συζητήθηκε χθες στην ad hoc επιτροπή για τον κανονισμό της βουλής.

Πρόσθεσε ότι στα κόμματα έχει σταλεί πακέτο εισηγήσεων για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού και πως μετά τη σημερινή συζήτηση μένει να γίνει διαβούλευση.

«Αφού υπάρχει συναίνεση οι προϋπολογισμοί πάνε αρχικά στην Επιτροπή Οικονομικών και συνεχίζουμε το διάλογο», σημείωσε.

 

 

Της Μαρίας Χαμπή