You are here

Προετοιμασίες Βρετανίας , ΕΕ για ενεργοποίηση Άρθρου 50

20/03/2017 22:04
Η ΕΕ είναι «έτοιμη και εν αναμονή» της επιστολής με την οποία η Τερέζα Μέι θα δίνει στους Ευρωπαίους εταίρους την τυπική ειδοποίηση ενεργοποίησης του Άρθρου 50 και της διετούς διαδικασίας του Brexit, δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ότι το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.

Η ειδοποίηση θα γίνει με επιστολή της κ. Μέι προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία αναμένεται να επαναλαμβάνει τις γνωστές επιδιώξεις της από τις διαπραγματεύσεις, δηλαδή έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά αλλά διατήρηση στενής εμπορικής σχέσης με την Ευρώπη.

Ο κ. Τουσκ ανακοίνωσε ότι εντός 48 ωρών από την παραλαβή της επιστολής θα παρουσιάσει τις αρχικές κατευθυντήριες γραμμές εκ μέρους της ΕΕ ενόψει των διαπραγματεύσεων. Το επόμενο βασικό βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα είναι η εντός 4-6 εβδομάδων σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής των 27 για χάραξη κοινής στάσης και για επισημοποίηση της ανάθεσης του ρόλου του επικεφαλής διαπραγματευτή από την πλευρά της Κομισιόν στον Μισέλ Μπαρνιέ.

«Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν γρήγορα, αλλά είναι προφανώς σωστό να έχουν οι 27 την ευκαιρία να συμφωνήσουν τη θέση τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέι.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, λίγο μετά από την αποστολή της γραπτής ειδοποίησης στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας από την Ουαλία το πρωί της Δευτέρας, η Τερέζα Μέι είπε ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το Brexit και να πετύχει τη σωστή συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται να ασχοληθούν στην αρχή με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ. Η διάρκειά τους, σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, θα πρέπει να είναι δύο έτη. Για να υπάρξει παράταση θα πρέπει να συναινέσουν όλα τα κράτη-μέλη.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έχει πει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν 18 μήνες, ώστε να υπάρχει αρκετό περιθώριο για τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας.