You are here

Πράσινο βουλής στην αποδέσμευση €6 εκ.

20/03/2017 21:12
Σειρά αιτημάτων για την αποδέσμευση κονδυλίων εξέτασε και ενέκρινε σήμερα η επιτροπή οικονομικών της βουλής, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και ποσά για την αγορά οχημάτων κρατικών αξιωματούχων, πυροσβεστικών οχημάτων, την αγορά υπηρεσιών για το τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων και ποσά για την τροχιοδρόμηση της αυτονόμησης.

Το συνολικό ποσό που αποδέσμευσε σήμερα η επιτροπή φτάνει τα €5,6 εκ.Τα συγκεκριμένα κονδύλια εμπίπτουν στο σύνολο των κονδυλίων που δέσμευσε η βουλή κατά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.

Στα κονδύλια που αποδεσμεύτηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, περιλαμβάνεται συνολικό ποσό €3.5 εκ. για μηχανοκίνητα οχήματα. Από το σύνολο των €3,5 εκ., ποσό €230 χιλ. ως προκαταβολή για την αγορά 14 ασθενοφόρων τα οποία θα παραδοθούν το 2018, €430 χιλ. για 11 δασοπυροσβεστικά τα οποία θα παραδοθούν το 2018 και 2019, ποσό €900 χιλ. για 15 μικρά δασοπυροσβεστικά, κονδύλι €400 χιλ. ευρώ για δύο προωθητές γης, €325 χιλ. για αγορά 7 λεωφορείων για μεταφορά παιδιών σε ειδικά σχολεία, €340 χιλ. για 4 φορτηγά, €150 χιλ. για 7 οχήματα για αξιωματούχους και €650 χιλ. για αγορά 55 οχημάτων βαν για κλητήρες και συνεργία.

Αρμόδιος λειτουργός εξήγησε ότι τα επτά οχήματα αξιωματούχων είναι προς αντικατάσταση του ακινητοποιημένου οχήματος του προέδρου της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, του διαπραγματευτή για το κυπριακό, του επιτρόπου για ανθρωπιστικά θέματα, του επιτρόπου νομοθεσίας καθώς και τριών γενικών διευθυντών.

Άλλα ποσά για αυτονόμηση

Στις αποδεσμεύσεις που ζήτησε το υπουργείο υγείας περιλαμβάνεται κονδύλι €600 χιλ. για την κοστολόγηση υπηρεσιών από τα δημόσια νοσηλευτήρια με τα μέλη της επιτροπής να παρατηρούν ότι εκκρεμεί η εξέταση και άλλου παρόμοιου αιτήματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, η κοστολόγηση θα διενεργηθεί στο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και απαιτείται ώστε τα νοσηλευτήρια να μπορούν να ετοιμάσουν το δικό τους προϋπολογισμό για το 2018 στη βάση πραγματικής κοστολόγησης ιατρικών πράξεων.

Εγκρίθηκε επίσης, η αποδέσμευση €200 χιλ. για αγορά υπηρεσιών νομικών και τεχνικών συμβούλων των άλλων πυλώνων μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας.

Στο σημείωμα διευκρινίζεται ότι πέραν της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το πλαίσιο μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας περιλαμβάνει θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου και την εφαρμογή της e-Υγείας, τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, τη νομική ρύθμιση των Πανεπιστημιακών Κλινών, την καλλιέργεια και την ιατρική χρήση της κάνναβης και άλλα.

Στις αποδεσμεύσεις για το Υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνεται κονδύλι €25 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών εμβολιασμού των μαθητριών της Α` και Β` τάξης Γυμνασίου, €20 χιλ. για την αγορά γραμματειακών υπηρεσιών από ένα άτομο για το πρόγραμμα συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας και €6 χιλ. για αγορά γραμματειακών υπηρεσιών από δύο άτομα για την καταχώρηση δεδομένων στο ιατρικό μητρώο γεννήσεων.

Αγορά υπηρεσιών για κοινωνικές ασφαλίσεις

Αποδέσμευση κονδυλίου €25 χιλ. εγκρίθηκε για τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων για την αγορά υπηρεσιών εννέα ατόμων που καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν για την εφαρμογή του νόμου για τις ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτέμβρη του 2016.

Στο σχετικό σημείωμα αναφέρεται ότι μέχρι τώρα υποβλήθηκαν 9.500 αιτήσεις και εισπράχθηκαν γύρω στα €10 εκ. ενώ, προέκυψαν και 1.500 ενστάσεις, που πρέπει να διεκπεραιωθούν και ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η επέκταση του συμβολαίου των εννιά ατόμων για ακόμα τρεις μήνες.

Η επιτροπή αποδέσμευσε επίσης, ποσό €17 χιλ. για αγορά υπηρεσιών προσωπικού ασφαλείας στο Κέντρο Εξυπηρέτησης και Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας καθώς και ποσό €349 χιλ. που ζήτησε το υπουργείο εσωτερικών για την υλοποίηση έργων σε κοινότητες.

Παράλληλα εγκρίθηκε αίτημα για αποδέσμευση του κονδυλίου που αφορά την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων με τη δαπάνη να φτάνει στις €886.5 χιλ. για το 2017.

Τα πλείστα αιτήματα αποδέσμευσης κονδυλίων εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα μέλη της επιτροπής οικονομικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών επιφυλάχθηκε να φέρει ενώπιον της επιτροπής συνολικό αίτημα για την αποδέσμευση ποσών που αφορούν ταξίδια, προς αποφυγή της εξέτασης πολλών παρόμοιων αιτημάτων.

Της Μαρίας Χαμπή