You are here

Προσδοκίες Γεωργιάδη για αποφυγή μέτρων

20/03/2017 19:40
Προσδοκίες ότι η Κύπρος θα αποφύγει την ανάγκη λήψης μέτρων για κάλυψη της δημοσιονομικής χαλάρωσης δημιούργησε στην κυπριακή κυβέρνηση η συνεδρίαση του Eurogroup, με τον Χάρη Γεωργιάδη να κάνει λόγο για αναθεώρηση της μεθοδολογίας της Κομισιόν και να τονίζει ότι οι θέσεις της Κύπρου έγιναν κατανοητές.

Το Eurogroup ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση των εκθέσεων της Κομισιόν «δεν διαφέρει σημαντικά» από προηγούμενες αξιολογήσεις, βάσει των οποίων η Κύπρος θα τεθεί υπό παρακολούθηση τους επόμενους μήνες για αναστροφή της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Μετά το πέρας του Eurogroup ο κύπριος υπουργός δήλωσε ότι το Εurogroup αποφάσισε την αναθεώρηση της μεθοδολογίας, σε σχέση με το διαρθρωτικό έλλειμμα που θέλει να εφαρμόζει η Κομισιόν.

Αύριο θα συζητηθεί το ζήτημα των μακροοικονομικών ανισορροπιών της κυπριακής οικονομίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενώ σήμερα στο Εurogroup o Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τοποθετήθηκε, αλλά δεν έλαβε απάντηση από την Κομισιόν, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά το Εurogroup

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το ζήτημα από το ΚΥΠΕ, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε δήλωσε ότι «σε σχέση με την Κύπρο, ο Υπουργός μίλησε για μια σειρά από στοιχεία, δεν του απάντησα απευθείας εκεί, δεν θα το κάνω τώρα, δεν θα σας πω τι ειπώθηκε μέσα από τον Υπουργό».

«Προφανώς δεν φταίει που δεν μου έδωσαν το λόγο ή ότι δεν ήθελα, αλλά ήταν μια γενική συζήτηση, όπου δώσαμε μια γενική απάντηση, τόσο ο Πρόεδρος όσο και εγώ σε ένα βαθμό σε μερικά από τα σχόλια των υπουργών. Θα δούμε αύριο τι θα γίνει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αυριανή συζήτηση που θα γίνει για τις ανισορροπίες στην Κύπρο.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε στην StockWatch ευθύς μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup ότι ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη της συνόδου και ότι τα επιχειρήματα της κυπριακής πλευράς έγιναν κατανοητά.

Σημείωσε ότι παρόμοιες ενστάσεις εκφράστηκαν και από την πλειοψηφία των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και έχει αποφασιστεί η αναθεώρηση της μεθοδολογίας.

«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, ο υπουργός οικονομικών «η ανάγκη και η ξεκάθαρη δέσμευση μας για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εξακολουθεί να υφίσταται».

Το Eurogroup σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύνοδο, αναφέρει ότι αξιολογήθηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η υλοποίηση των προσχεδίων δημοσιονομικών τους προγραμμάτων για το 2017 καθώς και οι δεσμεύσεις που διατυπώνονται στη δήλωση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 και της 26ης Ιανουαρίου 2017.

Προστίθεται ότι η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε υπό το φως των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017 και δεν διαφέρει σημαντικά από τις αξιολογήσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το Eurogroup συμφώνησε να επανεξετάσει την κατάσταση και πάλι φέτος την άνοιξη.

Ο υπουργός οικονομικών είχε τον περασμένο Νοέμβριο χαρακτηρίσει τη μεθοδολογία που εφαρμόζει η Κομισιόν προβληματική.

Στη βάση των υπολογισμών της Κομισιόν, το διαρθρωτικό ισοζύγιο για το 2017 αποτιμάται στο -1.4% αντί του μεσοπρόθεσμου στόχου για ισοσκελισμένη διαρθρωτική θέση.

Παρόμοιες ενστάσεις, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράστηκαν από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αλλαγή της μεθοδολογίας.