You are here

Eurogroup: Μεγάλη απόσταση χωρίζει Ελλάδα και δανειστές

20/03/2017 14:10
Τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 7 Απριλίου θα επιδιώξουν στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει σημαντική. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα όλα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της συνεδρίασης μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει έτοιμη να κλείσει την αξιολόγηση προφανώς γιατί δεν έχει αποσπάσει τα ανταλλάγματα που επιδιώκει τόσο στην αντιστάθμιση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα λάβει για τη διασφάλιση πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, όσο και στις αλλαγές στα εργασιακά.

Το βέβαιο είναι πως η περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βλάπτει πλέον σοβαρά την οικονομία και αυτό φάνηκε πρόσφατα από τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την απασχόληση που δημοσίευσε η Εurostat.

Όλα εξαρτώνται από τη σημερινή συνεδρίαση

Θετική εξέλιξη σήμερα θα ήταν μια εντολή στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες, ωστόσο, όπως διευκρίνισε την Πέμπτη ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως οι δανειστές να έχουν τη ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως αυτή τη φορά η αξιολόγηση θα κλείσει.

Εάν υπάρξει σήμερα κινητικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε οι θεσμοί και η κυβέρνηση αναμένεται να προλάβουν να φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Ευrogroup στις 7 Απριλίου.

Στη συνέχεια οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα θα αφορούν τους ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ και θα καθορίσουν το περιεχόμενο της συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν υπάρξει τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου, τότε η συνολική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο μεθεπόμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου, εντούτοις όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση.