You are here

Η ΗΒ καθησυχάζει το προσωπικό

11/01/2017 13:42
Η Ελληνική Τράπεζα καθησυχάζει τις ανησυχίες των 160 υπαλλήλων της οι οποίοι θα μεταφερθούν στη νεοσύστατη εταιρεία η οποία θα διαχειριστεί τα ακίνητα και τα €2,4 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στέλεχος της διευθυντικής ομάδας της ΗΒ δήλωσε στη StockWatch ότι το επηρεαζόμενο προσωπικό που θα μεταφερθεί στη νέα εταιρεία θα διατηρήσει όλα τα εργασιακά του δικαιώματα και ωφελήματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση καθώς και το ίδιο μισθολογικό καθεστώς.

Επιπρόσθετα, είπε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι θα διατηρήσουν και τα συμβατικά τους δάνεια με το ίδιο ποσοστό επιτοκίου όσο χρονικό διάστημα θα υπηρετούν στη νέα εταιρεία.

Διευκρίνισε ότι και στην περίπτωση που ο νέος εργοδότης θεωρεί ότι κάποιοι εκ των υπαλλήλων δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους θα μπορούν να επιστρέψουν στην τράπεζα.

Επίσης αν ένας εκ των υπαλλήλων θεωρήσει ότι μετά το πέρας των δύο χρόνων δεν τον ικανοποιούν οι συνθήκες, θα μπορεί να επιστρέψει στην τράπεζα χωρίς να απολέσει, ούτε μέρος των δικαιωμάτων του, ούτε και τον χρόνο υπηρεσίας για σκοπούς σύνταξης.

Το επηρεαζόμενο προσωπικό δεν είχε ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του καθεστώτος του καθώς δεν εκδόθηκε οποιαδήποτε σχετική εγκύκλιος.

Για πρώτη φορά ενημερώθηκε σε σχέση με την απόφαση της διεύθυνσης της τράπεζας για τη σύσταση της νέας εταιρείας και τη μεταφορά τους σε αυτή σήμερα το πρωί στο πλαίσιο συγκέντρωσης και ενημέρωσης που έγινε από ανώτατα στελέχη της διεύθυνσης και διοίκησης της ΗΒ.

Το γεγονός προκάλεσε κινητοποίηση στην ΕΤΥΚ και έντονες ανησυχίες στο προσωπικό.

Κάποιοι εκ των υπαλλήλων ζήτησαν λεπτομέρειες, κυρίως σε σχέση με το εργασιακό τους καθεστώς στη νεοσυσταθείσα εταιρεία, λαμβάνοντας την απάντηση ότι οι θέσεις εργασίας τους έχουν διασφαλιστεί, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τα στελέχη της διεύθυνσης ανέφεραν προς το επηρεαζόμενο προσωπικό ότι εντός των ημερών θα γίνει εκτενής ενημέρωση κατά ομάδες, για να διασαφηνιστούν όλες οι απορίες και να διασκεδαστούν οι οποιεσδήποτε ανησυχίες υπάρχουν.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΥΚ συνέρχεται από νωρίς σήμερα το πρωί και αξιολογεί την όλη κατάσταση.

Ενδέχεται εντός της ημέρας η συντεχνία να εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τα μέλη της.

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τη σύσταση νέας εταιρείας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σημείωσε ότι στις 10 Ιανουαρίου 2017 προχώρησε σε συμφωνία με την APS Holdings A.S. για τη διαχείριση των ακινήτων και ολόκληρου του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της τράπεζας.

Στη νέα εταιρεία η τράπεζα θα διατηρήσει το 49%, με την πλειοψηφία του 51% να κατέχεται από την APS Recovery Cyprus Ltd.

Οι εργασίες της διεύθυνσης διαχείρισης καθυστερήσεων της τράπεζας θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, περιλαμβανομένων των πόρων που κρίνονται αναγκαίοι για την ομαλή συνέχιση των εργασιών της, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.