You are here

Μισή ΑΤΑ στο δημόσιο

11/01/2017 07:14
Το 2018 ίσως λάβουν ΑΤΑ οι υπάλληλοι στο δημόσιο και αυτή θα είναι η μισή, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, που επικαλείται τον προϋπολογισμό που ψήφισε η βουλή το 2016.

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι οι μισθοί στο δημόσιο δεν θα τύχουν αναπροσαρμογής το 2017 και παραπέμπει σε υποσημείωση του προϋπολογισμού που αναφέρει ότι οι μισθοί και συντάξεις του δημοσίου θα αναπροσαρμόζονται με την καταβολή του 50% της αύξησης της ΑΤΑ του έτους που προηγείται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται εν μέσω των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον τρόπο που θα καταβάλλεται η ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμητικός μέσος όρος του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά το έτος 2016, εξαιρουμένης της επίπτωσης από την αύξηση των φόρων κατανάλωσης, κατήλθε στις 94,62 μονάδες σε σύγκριση με 96,07 μονάδες του προηγούμενου έτους (με βάση Ιανουάριο-Δεκέμβριο 2015 = 100), δηλαδή σημείωσε μείωση 1,51%.

Το 2017 η αντίστοιχη μέτρηση αναμένεται να είναι θετική, καθώς η άνοδος στις τιμές των καυσίμων φαίνεται να βάζει τέλος στη μακρά περίοδο αποπληθωρισμού στην Κύπρο.

Η συνολική μείωση της ΑΤΑ την τελευταία τετραετία έφθασε το 6,3% αλλά δεν έγινε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή λόγω των προνοιών του μνημονίου, βάσει τον οποίων η ΑΤΑ παγοποιήθηκε και μειώθηκαν οι μισθοί με άλλο τρόπο.

Το υπουργείο αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη σημείωση 14 του πρώτου πίνακα δελτίων δαπανών του περί προϋπολογισμού του 2017 νόμου του 2016 (Ν.47(ΙΙ)2016), οι μισθοί και οι συντάξεις των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας αναπροσαρμόζονται με την καταβολή του 50% της αύξησης του υποκείμενου δείκτη της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) του έτους που προηγείται, νοουμένου ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους που προηγείται του έτους αναφοράς παρουσιάζουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σε πραγματικούς όρους διορθωμένος ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις ήταν θετικός, λόγω του ότι ο υποκείμενος δείκτης της ΑΤΑ κατά το 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2015 ήταν αρνητικός, οι μισθοί των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας δεν θα τύχουν αναπροσαρμογής κατά το έτος 2017, αναφέρει το υπουργείο.

Ρευστή η ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, το τοπίο παραμένει ρευστό με τον διάλογο της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιανίδου και των συντεχνιών να παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο.

Ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας Πάμπης Κυρίτσης αναφέρει στη StockWatch ότι το τοπίο είναι πολύ ρευστό αναφορικά με το θέμα της ΑΤΑ και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα δίνεται μία φορά το χρόνο, δύο φορές το χρόνο ή εάν δεν θα δίνεται καθόλου.

«Η υπουργός εργασίας ζήτησε παράταση για ολοκλήρωση του διαλόγου μέχρι το τέλος Ιουνίου», σημειώνει, προσθέτοντας ότι τα μεγάλα ζητήματα είναι πιο θα είναι το σημείο εκκίνησης της ΑΤΑ, καθώς ο σημερινός τιμάριθμος είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, και εάν θα αποδοθεί ολόκληρη η ΑΤΑ ή το 50%.

Με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία, αν και η ΑΤΑ μειώθηκε το 2016, αυξήθηκε το τελευταίο εξάμηνο για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.