You are here

Υπέρ του διαχωρισμού της ευρωζώνης τάσσεται ο συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία

10/01/2017 12:23
Η ευρωζώνη θα πρέπει να χωριστεί σε δύο ομάδες, με έναν πιο ισχυρό πυρήνα γύρω από τη Γερμανία και μια πιο αδύναμη ομάδα, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Γαλλία, δήλωσε ο συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Γεργκ Μόιτεν σε συνέντευξή του στο Reuters.

"Το ευρώ είναι μια πηγή διχόνοιας στην Ευρώπη που έχει διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας", εξήγησε ο Μόιτεν.

"Το ευρώ είναι πολύ ισχυρό για τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ για τη Γερμανία και για αρκετές άλλες είναι πολύ αδύναμο", εξήγησε ο συμπρόεδρος του AfD, η δημοτικότητα του οποίου έχει πλέον φτάσει το 15%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

"Μπορούμε να φανταστούμε ότι οι πιο αδύναμες χώρες θα εγκαταλείψουν" την ευρωζώνη, είπε αναφερόμενος στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Ο Μόιτεν ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι τόσο αδύναμη που καμία άλλη χώρα δεν επιθυμεί να έχει το ίδιο νόμισμα με εκείνη.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα πρέπει να παραμείνουν στον πυρήνα του ευρώ, είπε, αν και ένα ισχυρότερο νόμισμα θα βλάψει τις εξαγωγές από τις χώρες αυτές.

"Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ύφεση (στη Γερμανία)", εκτίμησε ο Μόιτεν. "Δεν μπορούμε να πούμε πόσο βαθιά. Όμως κατά τη γνώμη μου η οικονομική ύφεση θα διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια".

Ο Μόιτεν πήρε αποστάσεις από την πρόταση της ηγέτιδας της ακροδεξιάς της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει προτείνει την αποχώρηση της χώρας της από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε ένα νέο εθνικό νόμισμα με την παράλληλη δημιουργία ενός πλαισίου παρόμοιου με αυτού της ΕΟΚ.