You are here

Οι «έξυπνοι μετρητές» προκαλούν ερωτήματα

07/01/2014 17:17
H βουλή αναμένει τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξάγει η ΑΗΚ σε συνεργασία με το διαχειριστή, κατόπιν εντολής της ΡΑΕΚ, πριν να ληφθεί απόφαση για εγκατάσταση των συστημάτων των έξυπνων μετρητών.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, η μελέτη θα καταδείξει κατά πόσο το όφελος για τους έξυπνους μετρητές οι οποίοι εξοικονομούν ενέργεια είναι περισσότερο από το κόστος.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου και αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι η επιτροπή δεν εξετάζει κατά πόσο ήταν ορθή ή λανθασμένη η απόφαση, ωστόσο είπε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να βασίζεται σε μελέτη.

«Σημασία για εμάς είναι η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών να γίνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και ότι θα αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος και του δημοσίου συμφέροντος και των καταναλωτών και πως θα υπάρξει μια αποτελεσματικότερη και καλύτερη διαχείριση όσον αφορά στα ζητήματα ενέργειας».

Είπε, επίσης πως η επιτροπή λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις της γενικής ελέγκτριας προσθέτοντας πως «αυτή τη φορά οφείλουμε να φανούμε προμηθείς κι όχι επιμηθείς, να κλείσουμε τα οποιαδήποτε κενά υπάρχουν στις διαδικασίες και να υπάρξουν αντικειμενικές, αξιοκρατικές διαδικασίες προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κι όχι εκ των υστέρων να τρέχουμε να καταγγέλλουμε ή ακόμα και να προσβάλλουμε τις διαδικασίες που στο τέλος θα το πληρώσει ο ίδιος ο καταναλωτής».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε πως η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ τόνισαν ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτη κόστους και οφέλους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης τόνισε πως προτού προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι το όφελος είναι περισσότερο από το κόστος και να απαντηθούν σειρά ερωτημάτων.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Γιώργος Βαρνάβα, επικαλούμενος τις τοποθετήσεις της γενικής ελέγκτριας, ανέφερε πως η ΑΗΚ έχει βάλει την άμαξα μπροστά από το άλογο.

Όπως εξήγησε, θα έπρεπε να διενεργηθεί μελέτη από την οποία θα διαφαινόταν το όφελος που θα επιφέρει η τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών και προς την ΑΗΚ αλλά ιδιαίτερα και στον καταναλωτή και μετά να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σύστημα.

Για τη δημιουργία εύλογων ερωτηματικών εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της οικονομοτεχνικής μελέτης μίλησε ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης ο οποίος υποστήριξε πως κάποιοι επέδειξαν ασύγγνωστη σπουδή για προώθηση των έξυπνων μετρητών.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου