You are here

Σαρρής: «Μέγα λάθος» το ρωσικό δάνειο

15/05/2013 11:15
Μέγα λάθος χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ενταχθεί, κατά την έκφραση του, στο ρωσικό δάνειο.

Μιλώντας ενώπιον της τριμελούς διερευνητικής επιτροπής σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι η Κύπρος είχε μεγάλες ευκαιρίες να προβεί σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές πριν από τον αποκλεισμό της, πράγμα το οποίο δεν έπραξε.

Επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι καθυστέρησε δραματικά να υποβάλει αίτηση στο μηχανισμό στήριξης καταθέτοντας ένα σχέδιο δράσης νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών.

«Αντί αυτού, η κυπριακή κυβέρνηση αποτάθηκε στη Μόσχα και κατάφερε να συνάψει δάνειο €2,5 δισ., με αποτέλεσμα οι σπατάλες στο δημόσιο τομέα να συνεχιστούν», υποστήριξε ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Άσκησε επίσης κριτική στη διακυβέρνηση Χριστόφια και σε ότι αφορά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν ζήτησε από τους εταίρους της ειδικό χειρισμό.

Φαίνεται, είπε, ότι αγνοήσαμε τον παράγοντα πως το 50% των εργασιών των κυπριακών τραπεζών διεξάγονταν στην Ελλάδα.

Σε εκείνη τη συγκυρία η κυπριακή κυβέρνηση, σημείωσε, θα έπρεπε να αποταθεί στις Βρυξέλλες και να καταθέσει ένα σοβαρό δημοσιονομικό πρόγραμμα πάνω σε τριετή βάση, δεσμευόμενη ότι μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο το έλλειμμα θα έπεφτε στο 0%.

Εάν είχαμε προβλέψει, είπε, ένα τέτοιο χειρισμό, είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος θα τύγχανε και της συμπάθειας και της στήριξης των εταίρων μας.

Ο κ. Σαρρής εξέφρασε έντονα στη συνέχεια την άποψη πως η απομείωση των ελληνικών ομολόγων εξέθεσε σε μεγάλους κινδύνους την Κύπρο, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων.

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτημα του προέδρου της διερευνητικής επιτροπής Γιώργου Πική, χαρακτήρισε απαράδεκτο το μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που εργάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε ότι αφορά το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Σαρρής άσκησε αυστηρή κριτική στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα των καταθέσεων.

«Η κυπριακή πλευρά προσπάθησε απεγνωσμένα να δώσει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να εξευρεθούν ακόμη καλύτεροι τρόποι για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος».

Επί τούτου, επεσήμανε ότι ο πιο ισχυρός εκ των πιστωτών της Κύπρου είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ισχυρός του Eurogroup είναι η Γερμανία. «Και τα δύο αυτά μέρη τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ του κουρέματος καταθέσεων και εφόσον οι ισχυροί το ήθελαν, η Κύπρος δυστυχώς έμεινε μόνη, με μόνο συμπαραστάτη το Λουξεμβούργο».

Αναφέρθηκε σε στιχομυθία που είχε με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ ο οποίος του υπέδειξε να μην αφήσει χρέος €17 δισ. στις επόμενες γενιές αλλά να αποταθεί στους μη κύπριους και στους πλούσιους.

Υποστήριξε στη συνέχεια ότι τα μόνα σίγουρα ευρώ σήμερα είναι αυτά που έχει στην τσέπη του ο πολίτης και εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του με τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα.

Σημείωσε οτι στην ψυχολογία των πολιτών επενεργει αρνητικά όταν γνωρίζει οτι ένα τραπεζικό σύστημα εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα.

Είχα προειδοποιήσει τον Τάσσο

Σημείωσε στη συνέχεια ότι όταν υπηρετούσε ως ΥΠΟΙΚ επί διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι σε κάποια συνάντηση των δύο είχε προειδοποιήσει τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εάν επανεκλεγεί θα πρέπει να προχωρήσει σε πλήρη αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών.

«Είχα υποδείξει στον Τάσσο ότι εάν δεν αποκρατικοποιηθούν οι μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί, όπως η CYTA και η ΑΗΚ, αν δεν μειωνόταν σημαντικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αν δεν μειώνονταν οι δαπάνες κι αν δεν μπορούσε να εξευρεθεί επενδυτής για τις Κυπριακές Αερογραμμές τότε η κυβέρνηση του θα υποχρεωνόταν να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ».

Ο κ. Σαρρή τόνισε ότι «από χρόνια θα έπρεπε να γίνουν αναπροσαρμογές. Χάσαμε χρυσές ευκαιρίες για να πετύχουμε έγκαιρη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και να μειώσουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων».

Αναφερόμενος στο διορισμό του το Δεκέμβριο του 2011 στη Λαϊκή Τράπεζα, είπε ότι προσεγγίστηκε από τον τέως διοικητή της ΚΤ Αθανάσιο Ορφανίδη αλλά και από μεγαλομετόχους και μέλη του ΔΣ της τράπεζας να αναλάβει την προεδρία του ΔΣ σε μία πολύ δύσκολη περίοδο.

Υποστήριξε ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν σε παραίτηση είναι ότι δεν άρεσαν στην κυβέρνηση Χριστόφια οι δημόσιες τοποθετήσεις του, όπως του είχε εξηγήσει ο διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης.

Ισχυρίστηκε ότι ο νυν διοικητής της ΚΤ διαφώνησε με τους χειρισμούς του και τις επαφές που έκανε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για θυγατροποίηση της Λαϊκής, αλλά και γενικότερα για την προσέγγιση του σε ότι αφορά την αύξηση κεφαλαίων της τράπεζας.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της επιτροπής αν αυτός ήταν ένας διπλωματικός τρόπος αποπομπής του από την προεδρία της Λαϊκής, ο κ. Σαρρής απέφυγε να απαντήσει.

Αίτηση για δάνειο €2 εκ. από την Ομόνοια

Σε παρατήρηση του κ. Πική εάν κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Λαϊκή τέθηκε αίτημα για παροχή δανείου στο αθλητικό σωματείο της Ομόνοιας, ο τέως ΥΠΟΙΚ είπε:

«Ναι υπήρξε ένα τέτοιο αίτημα. Η Ομόνοια ζήτησε δάνειο ύψους €2 εκ. Όμως η πολιτική της τράπεζας ήταν να μην παραχωρεί δάνεια σε αθλητικά σωματεία ή κόμματα. Ζητήσαμε από την Ομόνοια να εξεύρει κάποιο μέλος της αξιόχρεο για να δοθεί το δάνειο αλλά τελικά δεν βρέθηκε».