You are here

Περιμένουν την τρόικα οι αγοραστές ακινήτων

05/09/2012 12:02
Πάγωσε τον Αύγουστο η αγορά ακινήτων με τις πωλήσεις να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες και οι έλεγχοι στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχουν αποθαρρύνει νέους αγοραστές, αναγκάζοντας τους πωλητές ακινήτων να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές και να αναζητούν νέες αγορές σε Κίνα, Ιράν και Αίγυπτο.

Εν αναμονή της αλλαγής της μεθοδολογίας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την προσφορά ακινήτων, οι αγοραστές δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία κτηματολογίου τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί κατά τον Αύγουστο του 2012 μειώθηκαν στα 316 τεμάχια έναντι 527 τον Αύγουστο του 2011, καταγράφοντας ετήσια πτώση 40%.

Είναι ο χαμηλότερος αριθμός πωλήσεων από τότε που υπάρχουν μηνιαία στοιχεία.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, «λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει κυρίως για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα για την οικονομία, συνεχίζει το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων», τονίζοντας ότι η έλλειψη ρευστότητας επιδεινώνεται.

«Δεν μπορεί κάποιος να διαβεβαιώσει ότι οι σημερινές τιμές θα είναι καλύτερες από τις τιμές στο μέλλον», είπε, αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η αγορά.

Η νέα μείωση στις πωλήσεις τον Αύγουστο, οδήγησε την πτώση τους οκτώ μήνες του 2012 στο 6% από μείωση 2% το επτάμηνο.

Όλες οι πόλεις καταγράφουν πτώση τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, πλην της Λάρνακας και της Πάφου.

Στη Λεμεσό οι πωλήσεις περιορίζονται στις 1182 από 1442 πέρσι παρουσιάζοντας μείωση 18% και στη Λευκωσία οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 1143 από 1319 πέρσι καταγράφοντας μείωση 13%.

Μείωση 9% σημειώνεται και στην Αμμόχωστο με τις πωλήσεις να πέφτουν στις 431 από 472.

Αντίθετα αύξηση 16% καταγράφεται στην Πάφο με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 926 από 798, ενώ αύξηση 11% σημειώνεται και στη Λάρνακα με τις πωλήσεις να φθάνουν σε 752 από 678.

Στις αρχές του έτους είχε παρατηρηθεί άνοδος στις πωλήσεις ακινήτων λόγω των προσωρινών αλλαγών των ρυθμίσεων για τα μεταβιβαστικά τέλη.

Της Γεωργίας Χαννή