You are here

Η γερμανική Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πωλήσει με ζημιά το μερίδιο της στην κρατικοποιημένη Commerzbank

12/10/2017 17:34
Το Βερολίνο δεν σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό του στην γερμανική τράπεζα Commerzbank, δήλωσε την Πέμπτη, υπό τον όρο της ανωνυμίας, κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα Die Welt, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι μια συγχώνευση θα μπορούσε να είναι στις σκέψεις του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της Γερμανίας.

"Δεν σχεδιάζουμε να πουλήσουμε. Οι ζημιές θα είναι πολύ υψηλές", τόνισε η κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.

Επικαλούμενη πηγές από την χρηματοπιστωτική βιομηχανία, η Die Welt σημειώνει ότι η γερμανική Κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τελικά θα πωλήσει τη συμμετοχή της στην τράπεζα ύψους 15,6%.

Η αξία των μετοχών της Commerzbank έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε αξία κατά το τελευταίο έτος, αλλά η πώληση σε τρέχουσες τιμές θα εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει ζημία για τον Γερμανό φορολογούμενο.

Οι μετοχές θα πρέπει να αυξηθούν πέρα του 50% από τα σημερινά επίπεδα, στα περίπου 18 ευρώ, για να μπορέσει το κράτος να έχει κέρδος. Οι μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα γύρω στα 11,68 ευρώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η Κυβέρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αγόρασε μερίδιο στη Commerzbank το 2009 στο πλαίσιο διάσωσης της τράπεζας κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της.

Ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να παραμείνει επ` άπειρον μέτοχος.