You are here

Πέρασε το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου

10/10/2017 19:23
Με μικρές απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και με καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ (με εξαίρεση τον Κώστα Ζουράρι) πέρασε, σήμερα, από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, συμπεριλαμβανομένου και του επίμαχου άρθρου 3, που δίνει τη δυνατότητα αυτή και σε άτομα της ηλικίας των 15 ετών.

Το άρθρο 3, που αποτέλεσε αιτία τριβής και διαφωνιών το τελευταίο διήμερο στην Ολομέλεια, πέρασε με 148 ψήφους υπέρ σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών. Καταψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων ενώ «παρών» ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δύο βουλευτές της πλειοψηφίας απείχαν από τη διαδικασία, ενώ μία ψήφισε αρνητικά για το άρθρο 3.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο δεύτερος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο κάνοντας αναφορά σε περιστατικό όπου, σύμφωνα με έναν ψυχίατρο, άτομο επέλεξε να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου μετά από υπόδειξη εξωγήινων.

Μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «Η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι αυτονόητη αναγκαιότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης . […] Είναι κωμικό να έρχεστε και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού. Αυτά τα μαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕΛ, τον παρτενέρ σας σε αυτό τον αλλοπρόσαλλο θίασο που λέτε κυβέρνηση. Από ότι βλέπω δεν τους έχετε πείσει όλους, αναμένω να δω αν θα ψηφίσουν όλοι το νομοσχέδιο, ώστε να υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει τη νομοθετική πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του.

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ψυχιατρικοποίηση όσων επιθυμούν να προβούν σε αλλαγή φύλου. «Είναι ντροπή και αναμένω τον κ. Μητσοτάκη που έχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες, όσες κυβιστήσεις κρίνει, να πάρει πίσω αυτή την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα, που ούτε ο ίδιος αρνείται», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα από άτομα της LGBTQI κοινότητας που παρακολουθούσαν τη συζήτηση στην Ολομέλεια.