You are here

Στην πολιτική αρένα η «κακή τράπεζα»

14/09/2017 09:54
Το θέμα της δημιουργίας «κακής τράπεζας» στην οποία θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, επανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, σε μια από τις πρώτες του τοποθετήσεις για τα ζητήματα τραπεζών που επηρεάζουν την οικονομία.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι «η πρόταση του ενδιάμεσου χώρου για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η λεγόμενη «κακή τράπεζα», ώστε να φύγουν από τις τράπεζες».

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε, «θα γίνει αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχονται οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από το δανεισμό τους, οι τράπεζες θα χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια και αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα το Συνεργατισμό καθ’ ότι γνωρίζουμε όλοι μας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Επίσης τόνισε ότι «θα συγκρατηθούν οι αξίες των ακινήτων».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ξεπεραστούν τα νομικά και τα συνταγματικά κολλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ώστε να εξαναγκαστούν οι τράπεζες να προβούν σε συμφωνίες για διαγραφή δανείων ή μέρος δανείων με συγκεκριμένα κριτήρια».

Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση έφερε ως παράδειγμα άλλες χώρους της ΕΕ όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία οι οποίες δημιούργησαν αυτό το φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων και πέτυχαν να συγκρατήσουν τις τιμές των ακινήτων οι οποίες σταδιακά άρχισαν να ανεβαίνουν με τις ανάλογες θετικές επιδράσεις στο ΑΕΠ.

Σχολιάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, τον οποίο ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει πλεόνασμα κατά 1% του ΑΕΠ, τον χαρακτήρισε αναμενόμενο και συνηθισμένο και παράθεσε μια σειρά στοιχείων για να καταδείξει, όπως είπε, το μέγεθος του προβλήματος.

«Έχουμε το ψηλότερο ποσοστό δανεισμού στην Ευρώπη, το ψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη, είμαστε η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα που η ΕΚΤ αρνείται να αγοράσει ομόλογα, έχουμε 200 χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, είναι τεράστια τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Αναγνώρισε ότι μειώθηκαν κατά 5,5 χιλιάδες οι άνεργοι υπογραμμίζονταν εντούτοις ότι το τελευταίο διάστημα έφυγαν από την Κύπρο περίπου 28 χιλ. εργαζόμενοι.

«Δεν αντιλαμβάνομαι το success story της κυβέρνησης για την οικονομία».

«Το 2018- 2019 η ΕΚΤ θα υποχρεώσει τις τράπεζες μας να πουλήσουν τα ακίνητα που κατέχουν και θα μειωθεί η αξία των ακινήτων», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Της Ηρώς Ευθυμίου