You are here

Χαμηλό ανεργίας 42 ετών στη Βρετανία, αλλά με μικρές αυξήσεις μισθών

13/09/2017 15:03
Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 42 ετών, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ωστόσο, την ίδια ώρα καταγράφεται όλο και μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του κόστους ζωής και των μισθών.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής αναφέρει πως το ποσοστό ανεργίας κατά το τρίμηνο έως τον Ιούλιο έπεσε στο 4,3%. Ο αριθμός των απασχολούμενων κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 181.000.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σύμφωνα με τους αναλυτές ότι η βρετανική αγορά εργασίας συνεχίζει να ανθίσταται στις πιέσεις που προκαλεί η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.

Από την άλλη πλευρά όμως επισημαίνεται ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται.

Κατά το ίδιο τρίμηνο η ετήσια μέση αύξηση στους μισθούς παρέμεινε στο 2,1%. Μόλις την Τρίτη είχε ανακοινωθεί ότι ο δείκτης πληθωρισμού ανέβηκε τον Αύγουστο από το 2,6% στο 2,9%, κυρίως λόγω των πιο ακριβών ρούχων και καυσίμων.

Η ανακοίνωση της ανόδου του πληθωρισμού ακολουθήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το πλαφόν του 1% στις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα που ίσχυε από το 2010.

Τα στοιχεία για την ανεργία χαιρέτισε η Πρωθυπουργός Μέι, ενώ ο Υφυπουργός Απασχόλησης Ντέιμιαν Χερστ σημείωσε ότι οι εργοδότες επενδύουν στη Βρετανία και προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Πάντως τα στοιχεία για τις χαμηλές αυξήσεις στους μισθούς προκάλεσαν νέα υποχώρηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου, ενώ αναλυτές επισήμαναν ότι δε φαίνεται να συντρέχουν προϋποθέσεις για μία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας, με σχετική ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα να αναμένεται την Πέμπτη.