You are here

Η επέκταση της εργασιακής ηλικίας δύναται να αυξήσει το ΑΕΠ χωρών ΟΟΣΑ κατά $2 τρισ.

11/08/2017 10:24
Οι χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα ήταν δυνατό να προσθέσουν μακροπρόθεσμα περίπου $2 τρισ. στο συνολικό ΑΕΠ τους αν το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων τους άνω των 55 ετών ήταν το ίδιο με της Σουηδίας, της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ, σύμφωνα με οικονομολόγους της Price Waterhouse Coopers.

Ανακοίνωση της PwC αναφέρει ότι ο Δείκτης Χρυσής Ηλικίας της PwC είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος δεικτών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απασχόληση, τις απολαβές και την κατάρτιση, και ο οποίος αντικατοπτρίζει την επίπτωση που έχουν οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55 στην αγορά εργασίας σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ.

Η πιθανή μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ διαφέρει κατά πολύ από χώρα σε χώρα, με 1% περίπου στην Κορέα και 2% στην Ιαπωνία μέχρι περίπου 16% στην Ελλάδα. Σημαντικά οφέλη θα μπορούσαν να αποκομίσουν και άλλες χώρες οι οποίες υστερούν στον Δείκτη, όπως το Βέλγιο (13%) και η Σλοβενία (12%). Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός τους, οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν το μεγαλύτερο απόλυτο κέρδος ύψους περίπου $0,5 τρισεκατομμυρίων (περίπου 3% του ΑΕΠ).

Οπως δήλωσε ο John Hawksworth, Ανώτερος Οικονομολόγος της PwC και συντάκτης της έκθεσης, μεταξύ 2015 και 2035, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 55 στις χώρες ψηλών εισοδημάτων (του ΟΟΣΑ) θα αυξηθεί κατά σχεδόν 50%, φθάνοντας τα 538 εκατομμύρια περίπου.

"Το ότι ζούμε περισσότερα χρόνια είναι μια ευχάριστη είδηση, ωστόσο η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού ασκεί σημαντικές οικονομικές πιέσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης. Για να αντισταθμίσουμε το ψηλότερο αυτό κόστος, θεωρούμε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να εφοδιάζονται με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να παραμένουν περισσότερο στην αγορά εργασίας. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ, της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και των εσόδων από τη φορολογία», είπε.

Οι σκανδιναβικές χώρες καταγράφουν για άλλη μια φορά ισχυρές επιδόσεις στο Δείκτη, με την Ισλανδία να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, τη Σουηδία στην 4η και τη Νορβηγία στην 6η θέση. Η Δανία (13η θέση) και η Φινλανδία (14η θέση) μπορεί να μην καταγράφουν το ίδιο ψηλές επιδόσεις, ωστόσο βρίσκονται πάνω από τη μέση της κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ.

Το Ισραήλ έχει ανέβει μία θέση από πέρσι και βρίσκεται σήμερα στην 3η θέση της κατάταξης, ενώ η Κορέα και η Ιαπωνία έχουν ανέβει από δύο θέσεις στην 7η και 8η αντίστοιχα. Η Αυστραλία έχει ανέβει τέσσερις θέσεις και βρίσκεται στη 12η ενώ η Γερμανία δύο θέσεις στη 15η.

Οπως αναφέρεται, η έκθεση της PwC αναλύει με λεπτομέρεια τις τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το οποίο οι άλλες χώρες μπορούν να πάρουν μαθήματα.

Ενώ έχει επιτευχθεί με την πάροδο των χρόνων ουσιαστική πρόοδος στο ποσοστό απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης αφού, αν καταφέρει να φτάσει τις επιδόσεις της Σουηδίας, η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας ενδέχεται να ανέλθει στα £80 δις, καταλήγει η ανακοίνωση.