You are here

Με «μικτό μοντέλο» η SPAR στην Κύπρο

17/07/2017 07:11
Με μικτό μοντέλο που θα περιλαμβάνει ιδιόκτητα καταστήματα και συνεργάτες θα δραστηριοποιηθεί σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου η SPAR, σύμφωνα με τον CEO της Ermes Department Stores, Νίκος Καρακόιδα.

H Ermes Department Stores, ανακοίνωσε πρόσφατα νέα στρατηγική συνεργασία με την SPAR International, το μεγαλύτερο συνεταιριστικό δίκτυο λιανικής πώλησης τροφίμων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο στοχεύει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο συνεταιριστικό δίκτυο καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων και να καταστεί ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών χονδρικού και λιανικού εμπορίου σε ανεξάρτητους λιανέμπορους.

Τα πρώτα καταστήματα SPAR που θα ανοίξουν στη Κύπρο σχεδιάζεται να λειτουργήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2018 με στόχο το άνοιγμα περισσότερων από 20 καταστημάτων SPAR τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το SPAR δίκτυο θα αποτελείται τόσο από μετατροπή υφιστάμενων καταστημάτων στο μοντέλο SPAR όσο και από νέα ιδιόκτητα καταστήματα που θα αναπτυχθούν από την Ermes.

Ο CEO της Ermes αναφέρει στη StockWatch ότι ο στόχος είναι η δραστηριοποίηση των SPAR σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

«Το μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας θα είναι μικτό. Κάποια καταστήματα θα είναι δικά μας ενώ θα βοηθηθούν και μικρότερες εταιρείες να ενταχθούν στο δίκτυο που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία».

Για τους συνεργάτες μας που θα ενταχθούν στην νέα εταιρεία, σημειώνει, «είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και δεν θα χάσουν την ταυτότητα τους, απλά θα τους δοθεί η ευκαιρία μεταξύ άλλων να ανταγωνιστούν στο δύσκολο περιβάλλον».

Ερωτηθείς για τη μορφή των καταστημάτων, ο κ. Καρακόιδας ανέφερε ότι η SPAR έχει διάφορα μοντέλα λειτουργίας ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται και το μέγεθος τους και έτσι θα λειτουργήσουν και στην Κύπρο. Υπάρχουν μικρά, μεσαία κα πιο μεγάλα καταστήματα SPAR, σημείωσε.

Ο CEO της Ermes σημειώνει ότι η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας θα είναι τα τρόφιμα ωστόσο θα εμπλουτιστεί και με άλλη γκάμα προϊόντων όπως είναι τα είδη σπιτιού, εποχιακά, brand names κλπ.

Ερωτηθείς για την τιμολόγηση των προϊόντων, απάντησε ότι «οι τιμές θα κινούνται στα πλαίσια της αγοράς. Δεν θα είμαστε ούτε discounters, ούτε ακριβοί», σημειώνει.

Σημαντική κίνηση

Η κάθοδος των SPAR στην Κύπρο αναμένεται με ενδιαφέρον από παράγοντες της αγοράς, που εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο λιανεμπόριο.

Σχολιάζοντας την κάθοδο της SPAR στην Κύπρο, ο πρόεδρος της RAI Consultants Public Ολύμπιος Τουμάζου αναφέρει ότι πρόκειται για πολύ σημαντική κίνηση που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, θα επιφέρει περαιτέρω συγκεντροποίηση στον κλάδο και θα δυσκολέψει τους υφιστάμενους λιανέμπορες.

Από την άλλη, σημειώνει, οποιαδήποτε νέα κάθοδος ενισχύει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.

Η SPAR, είναι μια ολλανδική πολυεθνική αλυσίδα λιανικής πώλησης και μάρκα franchise με περίπου 12.545 καταστήματα σε 44 χώρες παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1932 από τον Adriaan van Well. Μέσω των οργανώσεων θυγατρικών της, η SPAR λειτουργεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας. Η έδρα της βρίσκεται στο Άμστερνταμ.

Πρόσφατα ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους €33,1 δισ. για το 2016.

Σήμερα υπάρχουν 5 μορφές καταστημάτων SPAR: Tα Eurospar/ Superspar που είναι μεσαίου μεγέθους υπεραγορές, τα Interspar Hypermarket,τα μικρότερα SPAR Express, τα SPAR Drive-Thru και τα SPAR Gourmet.

Της Γεωργίας Χαννή