You are here

Πέρασε το μνημόνιο με 153 ψήφους

19/05/2017 06:32
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, πέρασε το πολυνομοσχέδιο με την ψήφο 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Σε σύνολο 281 παρόντων (απουσίαζαν 19) όχι στο νέο μνημόνιο είπαν 128 βουλευτές.

Μόνη διαφοροποίηση το παρών της Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε άρθρο για τις απολύσεις εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δεν πάρουμε το χρέος, τότε τα μέτρα αυτά δεν θα εφαρμοστούν, το είπα και σε Λαγκάρντ, το είπα και σε Μέρκελ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπερασπίστηκε το πολυνομοσχέδιο ως κρίσιμο βήμα που θα οδηγήσει σε έξοδο από την επιτροπεία και ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ υπεραμύνθηκε της εφαρμογής των αντιμέτρων.

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα, ότι διαλύουμε την οικονομία, ότι βυθίζουμε στο τέλμα την κοινωνία και ότι παραλάβαμε παράδεισο και έχουμε πάει στην κόλαση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως «δεν έφερε τίποτα καινούργιο στα επιχειρήματα που εδω και καιρό αναπαράγει παρά την υπεροπλία που έχει στα συστημικά μέσα επικοινωνίας». «Η υπεροπλία αυτή δεν αρκεί γιατί η πολιτική δεν είναι μόνο επικοινωνία. Θέλει και μυαλό και ψυχή η πολιτική» σημείωσε και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Χασατε την ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα σήμερα».

Τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρνει, όχι γιατι δεν το έχει όπως θα σπεύσουν να πουν ορισμένοι. Είστε ως ψευδοπροφήτης που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ». «Όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύετε, κ. Μητσοτάκη, να γίνετε γραφικός» είπε μεταξύ άλλων.

Ανέφερε ότι «το 2019 που θα αναμετρηθούμε στις κάλπες θα είστε 3,5 χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που προβλέπει και ζητά εκλογές, κόφτες και δεν γίνεται τίποτε».

«Αέρας κοπανιστός» τα αντίμετρα

Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.΄Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία.

Στο σημείο αυτό είπε μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι... αέρας κοπανιστός».

Όταν έγινε φανερό ότι προχωράμε στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους και τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε από τα μνημόνια η ΝΔ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν άλλαξαν τροπάρι. Δεν λένε τώρα ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε συμφωνία, αλλά την καταστρέφουμε επειδή έχουμε συμφωνία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι βαρύτερο από τα θετικά.

Αντιδράτε με τη λογική που λέει ότι εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειροτερο για την πραγματικότητα είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κουίζ δημοτικού

«Μου θυμίζετε ένα κουίζ που μας έβαζαν στο σχολείο: Τι είναι πιο βαρύ ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι;. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκαστε την σωστή απάντηση κύριε Μητσοτάκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.