You are here

Χ. Γεωργιάδης: Δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη

04/12/2017 07:00

Απέτυχαν παταγωδώς όσοι προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας είναι τυχαίες και συγκυριακές, δηλώνει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους επόπτες να αποφύγουν τις υπερβολές.

Υποδεικνύει ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, η πολύ ικανοποιητική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, δεν οφείλεται ούτε σε αλόγιστα ψηλές και ελλειμματικές δημόσιες δαπάνες, ούτε και σε υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί πως μειώθηκε το δημόσιο χρέος κάτω από το φράγμα του 100% και επικρίνει την προηγούμενη  διακυβέρνηση για δαπάνες πέραν των εσόδων της.

Σχολιάζει επίσης την πορεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και εξηγεί με ποιο τρόπο θα περιοριστεί η κρατική συμμετοχή και θα ενδυναμωθεί και θωρακιστεί περαιτέρω η ΣΚΤ.

Κρούει ακόμη το καμπανάκι για τους αυστηρούς εποπτικούς κανόνες που απαιτεί η Ευρώπη επισημαίνοντας πως πρέπει να τηρείται μια σωστή ισορροπία και να αποφευχθούν οι υπερβολές γιατί σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από το επιδιωκόμενο.

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι διευρύνεται η δημόσια υπηρεσία με χιλιάδες νέες προσλήψεις και υπεραμύνεται της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη διακυβέρνηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραδίδει μικρότερη δημόσια υπηρεσία σε σχέση με αυτή που παρέλαβε.

Ερ: Το δημόσιο χρέος μειώθηκε κάτω από το φράγμα του 100%. Πως απαντάτε σε όσους βλέπουν ή έβλεπαν δημοσιονομικό εκτροχιασμό;

Απ.: Το δημόσιο χρέος της Κύπρου βρίσκεται ήδη κάτω από το συμβολικό όριο του 100%. Και έχουμε πετύχει τον στόχο αυτό επειδή έχουμε αντιστρέψει πλήρως την πολιτική διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και συγκεκριμένα τις πολιτικές των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι για μια ολόκληρη πενταετία, μέχρι το 2013, το κράτος δαπανούσε €1 δισ. τον χρόνο πέραν των εσόδων του. Έτσι ανέβηκε το χρέος. Μαζί βεβαίως με τα €3,3 δισ. που δόθηκαν ως κρατική στήριξη προς τις τράπεζες. Από το 2014 λειτουργούμε με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Κατ’ ακρίβεια, έχουμε πλέον πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και αυτή είναι και η απάντηση σε όσους βλέπουν συνεχώς δημοσιονομικό εκτροχιασμό, είτε επειδή έφυγε η τρόικα είτε επειδή έρχονται εκλογές.

Ερ: Τι σημαίνει αυτό;

Απ.: Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούμε καινούργιο χρέος, αντιθέτως σημαίνει ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα υφιστάμενο δανεισμό, όπως για παράδειγμα πράξαμε με το χρέος προς την Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Και αυτό με τη σειρά του και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι το ΑΕΠ μεγεθύνεται, έχει ρίξει το χρέος κάτω από το 100%.

Ερ: Πόσα ρευστά διαθέσιμα θα έχει το κράτος μετά την αποπληρωμή μέρους του χρέους; Έχει αλλάξει ο στόχος για διατήρηση €1 δισ. σε ρευστά διαθέσιμα;

Απ.: Όχι, ο στόχος αυτός παραμένει αμετάβλητος και ισοδυναμεί με κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για περίοδο 12 μηνών. Και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το καθαρό χρέος είναι ακόμη πιο χαμηλό, κάτι που εντοπίζεται και αναφέρεται από οίκους αξιολόγησης.

Ερ: Ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, πλεονάσματα, μείωση της ανεργίας.  Υπάρχει κάτι το συγκυριακό στις θετικές οικονομικές επιδόσεις;

Απ.: Αυτό είναι το νέο τροπάριο όσων προέβλεπαν ότι θα παραμέναμε εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, λιτότητας και μνημονίων. Προφανώς έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Και επειδή έχουν διαψευστεί παταγωδώς, προβάλλουν τώρα τον ισχυρισμό ότι οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας είναι τυχαίες και συγκυριακές. Υποδεικνύω ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, η πολύ ικανοποιητική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας δεν οφείλεται ούτε σε αλόγιστα ψηλές και ελλειμματικές δημόσιες δαπάνες, ούτε και σε υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό. Οφείλεται στις καλές επιδόσεις των παραγωγικών τομέων της οικονομίας μας. Και είναι αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις που πρέπει συνεχώς να στηρίζουμε, διασφαλίζοντας συνθήκες σταθερότητας, εμπιστοσύνης και προωθώντας μια διαρκή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ερ: Έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις τα τελευταία χρόνια και το κρατικό μισθολόγιο συνεχίζει να αυξάνεται σε μια χώρα με χρέος 100% του ΑΕΠ.  Γιατί επιμένετε ότι δεν επιστρέφουμε σε πρακτικές του παρελθόντος;

Απ.: Με όλο τον σεβασμό, θεωρώ πως τα στοιχεία που έχετε υπόψη σας είναι λανθασμένα. Το μισθολόγιο, που διαχρονικά και επί όλων των κυβερνήσεων ακολουθούσε ραγδαία ανοδική πορεία, είναι σήμερα μειωμένο πέραν του 20% σε σχέση με το 2012. Είμαστε επίσης η πρώτη διακυβέρνηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραδίδει μια μικρότερη δημόσια υπηρεσία σε σχέση με αυτή που παρέλαβε. Οι προσλήψεις πρέπει να συγκρίνονται έναντι των αφυπηρετήσεων και των αποχωρήσεων, που είναι πολύ περισσότερες.

Στόχος τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι προς τα πάνω μεταβολές στο μισθολόγιο, είτε λόγω αυξήσεων είτε λόγω προσλήψεων, δεν θα υπερβαίνουν τα όρια της βιωσιμότητας αλλά να συνάδουν με την πορεία της οικονομίας.

Ερ: Είστε ικανοποιημένος με τα οικονομικά αποτελέσματα και τη διαχείριση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας;

Απ.: Αν συγκρίνουμε την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι το τέλος του 2013, θεωρώ πως έχουν γίνει άλματα. Η ΣΚΤ έχει μεταμορφωθεί σε πραγματική τράπεζα, έχει δημιουργήσει νέες δομές και λειτουργεί πλέον κάτω από τον αυστηρό έλεγχο και εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπάρχει κεφαλαιουχική επάρκεια, υπάρχει σημαντική ρευστότητα και σημειώνω επίσης την επιτάχυνση στην μείωση των ΜΕΧ μετά τη συγχώνευση του συνεργατισμού σε μια τράπεζα, το περασμένο καλοκαίρι.

Από την άλλη, προφανώς υπάρχουν δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις που σχετίζονται με το γεγονός ότι η συνεργατική είναι σήμερα μια κρατικοποιημένη τράπεζα. Αυτή είναι μια κατάσταση που περιορίζει τις προοπτικές της πλήρους εξυγίανσης και της ανάπτυξης της τράπεζας. Και γι’ αυτό θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την προοπτική εισόδου θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών στη συνεργατική, μέσα από τη διαδικασία που η τράπεζα έχει ήδη θέσει σε κίνηση, στη βάση και των εποπτικών κατευθύνσεων.

Ερ: Εκτιμάτε ότι όταν τελικά διατεθεί μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου θα είναι πάνω από την αξία που είχε όταν έγιναν οι ενέργειες για παραχώρηση δωρεάν μετοχών στους πελάτες της, δηλαδή στα €600 εκ. ή 10 σεντ;

Απ.: Να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχεδιασμός για διάθεση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου. Υπάρχει σχεδιασμός για έκδοση νέου κεφαλαίου. Η αύξηση κεφαλαίου είναι αυτή που θα ενδυναμώσει και θα θωρακίσει περαιτέρω τη συνεργατική και θα επιφέρει ταυτόχρονα σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της τράπεζας, μέσα από τον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής.

Ερ: Σας ανησυχεί το εποπτικό περιβάλλον στις τράπεζες; Θεωρείτε λογικές τις αυξημένες απαιτήσεις για προβλέψεις και διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Απ.: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εποπτικό περιβάλλον στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο αυστηρό. Αυτό από την μια είναι θετικό. Από την άλλη πρέπει να τηρείται μια σωστή ισορροπία και να αποφευχθούν οι υπερβολές γιατί σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη το τι συμβαίνει και εκτός Ευρώπης και να διασφαλίζουμε ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν θα χάσει την ανταγωνιστικότητα του έναντι του αμερικανικού και ασιατικού χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω ενός υπερβολικά αυστηρού εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου.

Ερ: Πέντε χρόνια μετά, κάποιος μπορεί να πει ότι δεν λύσατε το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.  Το σχόλιο σας.

Απ.: Προφανώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη αλλά να πω το εξής: Παραλάβαμε μια οικονομία σε βαθιά ύφεση, με την ανεργία να ακολουθεί ανεξέλεγκτα ανοδική πορεία, με το τραπεζικό σύστημα να είναι υπό κατάρρευση, με τα δημόσια οικονομικά να είναι εξαντλημένα, με τη χώρα να είναι εκτός αγορών και χωρίς πρόγραμμα στήριξης. Σήμερα έχουμε μια οικονομία που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο ανάκαμψης, με ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 4%, με την ανεργία να μειώνεται σταθερά, με την επενδυτική δραστηριότητα να εντείνεται, με το τραπεζικό σύστημα να έχει σταθεροποιηθεί και σε ένα μεγάλο βαθμό εξυγιανθεί, με προϋπολογισμούς πλεονασματικούς, με το δημόσιο χρέος να έχει μειωθεί κάτω από το 100%, με την μια αναβάθμιση να διαδέχεται την άλλη και με τις αποδώσεις των κυπριακών ομολόγων να έχουν φτάσει στο 1.5%. Και όσον αφορά τον ιδιωτικό δανεισμό, σημειώνω ότι έχει υπάρξει μείωση κατά 25% από την κορύφωση του 2012 και είναι στο σημείο που ήταν το 2008. Την αξιολόγηση όμως αυτής της προσπάθειας δεν θα την κάνω εγώ, αλλά θα την αφήσω σε εσάς και κυρίως στους συμπολίτες μας.

Της Ηρώς Ευθυμίου