You are here

Ελεγκτής: Η Γιωρκάτζη «αφαίρεσε» όνομα

07/12/2017 13:56
Νέα πυρά για την προκάτοχο του εξαπέλυσε σήμερα ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά την παρουσία του στην επιτροπή ελέγχου, η οποία εξέτασε θέματα που αφορούν στο τμήμα φορολογίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι το θέμα βουλευτών που δεν υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις δεν έχει ελεγχθεί επίσημα και με δομημένο τρόπο ποτέ προηγουμένως.

Παράλληλα, ενημέρωσε την επιτροπή ότι γνωρίζει περίπτωση που εντοπίστηκε από λειτουργούς της ελεγκτικής υπηρεσίας για άτομο που είναι πολιτικά εκτεθειμένο και για το οποίο εντοπίστηκε καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων.

Το άτομο, όπως είπε, θα περιλαμβανόταν σε επιστολή προς τον φόρο εισοδήματος πράγμα που τότε δεν επιτράπηκε από την κ. Γιωρκάτζη, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη.

Σημείωσε ότι ενημέρωσε σχετικά την επιτροπή για να μην αποτελεί μέρος μιας «λογικής συγκάλυψης».

«Με οδηγίες της κ. Γιωρκάτζη αφαιρέθηκε από την επιστολή προς το τμήμα φορολογίας η αναφορά στο συγκεκριμένο πρόσωπο», πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για άτομο που ήταν τότε βουλευτής.

Αντιδράσεις για υπεύθυνη μεγαλοοφειλετών

Ο κ. Μαρκίδης κλήθηκε να απαντήσει και για το θέμα του διορισμού υπαλλήλου στο γραφείο μεγάλων φορολογούμενων ως προϊστάμενη τη στιγμή που εναντίον της οποίας διεξάγεται ποινική έρευνα για φοροδιαφυγή.

Το θέμα προέκυψε μέσα από ερώτηση του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη στην οποία, το ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι «η διεύθυνση του τμήματος φορολογίας έκρινε ότι οι εμπειρίες και οι γνώσεις της ήταν επαρκείς για να αναλάβει τα καθήκοντα».

Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι η εν λόγω προϊστάμενη διορίστηκε από τον έφορο φορολογίας.

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις από μέλη της επιτροπής που ζήτησαν να δοθεί γραπτώς η απάντηση του εφόρου στην επιτροπή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας επέκρινε το γεγονός ότι πέρασαν αρκετοί μήνες για να δοθεί απάντηση εκ μέρους του υπουργείου σημειώνοντας ότι είναι υποχρέωση να δίνονται απαντήσεις εντός ενός μήνα. Παράλληλα, εισηγήθηκε την παραπομπή του θέματος στον γενικό εισαγγελέα.

Εντός ημερών πληροφορίες για ΠΕΠ/VIPs

Ο γενικός ελεγκτής ενημέρωσε την επιτροπή ελέγχου ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα αποστείλει εμπιστευτικά στοιχεία σε σχέση με το αν υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις τα ΠΕΠ, αν υπήρχαν καθυστερήσεις, πότε διενήργησε έλεγχο το τμήμα φορολογίας και αν επέβαλλε πρόστιμο για τις καθυστερήσεις.

Θα καταγράφονται, όπως είπε, ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων 157 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων από το 2008 μέχρι και το 2016.

Μετά από μια αρχική εξέταση των στοιχείων, σημείωσε, φαίνεται ότι υπήρξε μείωση του αριθμού των ΠΕΠ που είχαν καθυστερήσεις στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, από 25 το 2008 σε τέσσερις το 2015.

Επεσήμανε ότι η υπηρεσία προβαίνει σε ενδελεχή έλεγχο για να διαπιστωθεί πώς έχει χειριστεί τα ΠΕΠ το τμήμα φορολογίας, που στην προκειμένη είναι ο ελεγχόμενος.

«Δεν λέει τίποτα εάν κάποιος καθυστέρησε ένα μήνα ή 15 μέρες να υποβάλει φορολογικές δηλώσεις, μας ενδιαφέρει εάν το τμήμα φορολογίας επέβαλε πρόστιμο», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο βοηθός έφορος φορολογίας κ. Μαρκίδης, ανέφερε ότι επιβάλλονται από το σύστημα, καλώντας τους βουλευτές να μην ανησυχούν.

Ο γενικός ελεγκτής αναμένει επίσης, να του παραχωρηθούν στοιχεία τα οποία έχει ζητήσει από το τμήμα φορολογίας, μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου ενώ, σημείωσε ότι η διεύθυνση και η προεδρία της βουλής δεν βοήθησαν την προσπάθεια της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Πρόσβαση στα στοιχεία

Κατά τη συζήτηση, έγινε εκ νέου αναφορά στα θέματα που αφορούν την πρόσβαση ή τον περιορισμό της πρόσβασης στα στοιχεία του τμήματος φορολογίας, από τον έφορο Γιάννη Τσαγγάρη.

Όπως αναφέρθηκε, η πρόσβαση είναι περιορισμένη σε ότι αφορά τα οφειλόμενα ποσά πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και τους μεγάλους φορολογούμενους με τον κ. Μιχαηλίδη να υποστηρίζει ότι είναι αρνητικό να υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση στοιχείων για μεγάλους φορολογούμενους.

Ο βοηθός έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης σημείωσε ότι η πρόσβαση λειτουργών στα στοιχεία γίνεται ανάλογα με τα καθήκοντα και πως το μόνο που δεν μπορούν να κάνουν, είναι να επιβάλουν φορολογίες και να διευθετήσουν ενστάσεις. Είπε ακόμα, ότι η απόφαση του εφόρου είναι για προστασία πληροφοριών και εξέφρασε την άποψη ότι δεν προκύπτει θέμα νομιμότητας.

Στα στοιχεία για μεγάλους φορολογούμενους, δηλαδή 270 εταιρείες που πληρώνουν 40% των εσόδων του τμήματος, έχουν πρόσβαση 15 λειτουργοί που εργάζονται στο γραφείο, εξήγησε ο κ. Μαρκίδης.

Σήμερα, ανέφερε, στο γραφείο εντάσσονται γύρω στις 680 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι θυγατρικές των αρχικών εταιρειών ενώ γίνεται αξιολόγηση του ενδεχομένου να ενταχθούν και άλλες εταιρείες στην εν λόγω κατηγορία.

Της Μαρίας Χαμπή