You are here

Κατευθυντήριες γραμμές ΕΚΤ για πρότυπο IFRS 9

12/01/2018 16:08

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) δημοσίευσε τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις απαιτήσεις γνωστοποίησης των μεταβατικών ρυθμίσεων του IFRS 9 για αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές (ECLs).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν ένα ενιαίο πρότυπο γνωστοποίησης που χρησιμοποιούν τα ιδρύματα όταν κοινοποιούν τις πληροφορίες σχετικά με τους δείκτες ιδίων κεφαλαίων, κεφαλαίων και μόχλευσης, με και χωρίς την εφαρμογή μεταβατικών ρυθμίσεων για τo IFRS 9 ή τα ECLs.

Στόχος αυτών των κατευθυντήριων γραμμών είναι να εξασφαλιστεί η συνοχή και η συγκρισιμότητα των στοιχείων που γνωστοποιούνται από τα ιδρύματα κατά τη μετάβαση στην πλήρη εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου και να ενισχυθεί η πειθαρχία της αγοράς.

Μετά την εφαρμογή του IFRS 9 από την 1η Ιανουαρίου 2018, θα επιτραπεί στα ιδρύματα να εφαρμόσουν σταδιακά τις επιπτώσεις στις απαιτήσεις κεφαλαίου και μόχλευσης των απαιτήσεων απομείωσης που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου.

Τα ιδρύματα που αποφασίζουν να εφαρμόσουν τα μεταβατικά καθεστώτα IFRS 9 ή ανάλογες μεταβατικές διατάξεις ECLs υποχρεούνται να γνωστοποιούν δημοσίως τα ίδια κεφάλαιά τους και τους δείκτες κεφαλαίου και μόχλευσης, τόσο με όσο και χωρίς την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, προκειμένου να επιτρέψουν στους χρήστες αυτών των πληροφοριών να καθορίσουν τον αντίκτυπο τέτοιων ρυθμίσεων .

Τονίζεται ότι για να διασφαλιστεί η συνέπεια της αποκάλυψης αυτών των παραμέτρων, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιηθεί μια ομοιόμορφη μορφή. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν το ενιαίο σύστημα πληροφοριών που χρησιμοποιούν τα ιδρύματα για το σκοπό αυτό.

Οι κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν επίσης υπόψη τις εξελίξεις σχετικά με τη γνωστοποίηση σε διεθνές επίπεδο, συγκεκριμένα τα πρότυπα σχετικά με τις απαιτήσεις γνωστοποίησης του πυλώνα 3, που εκδόθηκαν από την επιτροπή τραπεζικής εποπτείας της Βασιλείας (BCBS) στις 29 Μαρτίου 2017 και που προωθούν τη συγκρισιμότητα των μετρητών κεφαλαίου με διεθνείς μη ενεργές τράπεζες.

Μετά από δίμηνη διαδικασία διαβουλεύσεων, εισήχθησαν ορισμένες τροποποιήσεις στις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η συγκρισιμότητα και να ληφθεί καλύτερα υπόψη η απόφαση των θεσμικών οργάνων σχετικά με την εφαρμογή των μεταβατικών ρυθμίσεων και τις επιλογές υπολογισμού των μεταβατικών ρυθμίσεων.

Συνολικά οι τρεις συστημικές κυπριακές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι η επίδραση στα κεφάλαια τους θα κυμανθεί μεταξύ €575 εκ. και €650 εκ.

 

Γ.Χ.