You are here

Α. Μιλιδώνης: Ανεξάρτητη αρχή για συντάξεις και ασφάλειες

26/04/2021 07:09

Τη σύσταση Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τον συνταξιοδοτικό και τον ασφαλιστικό τομέα, η οποία να λειτουργεί με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγείται ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Μιλιδώνης.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch ο κ. Μιλιδώνης εκτιμά ότι μία ανεξάρτητη αρχή θα δημιουργήσει προοπτικές ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στον τομέα ασφάλισης και συντάξεων, αυξάνοντας, όπως σημειώνει, την τάση μακροχρόνιας αποταμίευσης, που επίσης πάσχει στην Κύπρο σε σχέση με την ΕΕ. 

Επισημαίνει ότι η νέα ανεξάρτητη εποπτική αρχή θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση στους κλάδους ασφάλισης και συντάξεων, όπως επίσης και σε θέματα που απασχολούν γενικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα όπως την καταπολέμηση βρόμικου χρήματος.

Ο καθηγητής αναφέρεται στην ανάγκη σωστής εταιρικής διακυβέρνησης των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, θεωρώντας την ως εκ των ουκ άνευ και επισημαίνει επίσης την ανάγκη εφαρμογής της διαδικασίας fit and proper για τα μέλη των ΔΣ των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων

Επισημαίνει ότι οι δύο συνταξιοδοτικοί βραχίονες στην Κύπρο, εκπροσωπούνται από τον  Έφορο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του υπουργείου Εργασίας και από την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, της οποίας προΐσταται ο Έφορος Ασφαλίσεων. Και οι δύο βραχίονες έχουν πολιτικούς προϊστάμενους.

Ο κ. Μιλιδώνης εξηγεί γιατί χρειάζεται αλλαγή σε αυτό το σκέλος, επικαλούμενος την πρακτική που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τονίζει ωστόσο ότι ο ρόλος του κράτους δεν θα πρέπει να χαθεί.

«Το κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες που συμμετέχουν ή σκέφτονται να συμμετέχουν σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προϊόντα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διαφύλαξης της σταθερότητας και φερεγγυότητας του τομέα συντάξεων και ασφαλίσεων», παρατήρησε.

Κληθείς να πει κατά πόσο επιβάλλεται η αναθεώρηση των κινήτρων που παρέχονται για σκοπούς ασφαλιστικών σχεδίων ο κ. Μιλιδώνης, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία, αναφέρει ότι τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται από το κράτος δεν ισχύουν για πέραν των μισών πολιτών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού αυτά τα κίνητρα ισχύουν για άτομα που κερδίζουν πέραν των €19,500.

Επισημαίνει ότι ο μέσος κύπριος πολίτης, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι υπερδανεισμένος, έχει χαμηλότερες αποταμιεύσεις, και επενδύει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ακίνητα εντός Κύπρου. «Με άλλα λόγια όχι μόνο έχει φυλάξει λίγα «αυγά» για το μέλλον του, αλλά έχει φυλάξει τα περισσότερα «αυγά» σε ένα καλάθι», υποστηρίζει ο καθηγητής. 

Σε ότι αφορά τις κατά καιρούς επικρίσεις που διατυπώνονται για ενίσχυση της επενδυτικής πολιτικής σε σχέση με τα αποθέματα του ΤΚΑ, ο κ. Μιλιδώνης εκφράζει την άποψη ότι το ΤΚΑ, πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο ασφαλές γίνεται και ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της επένδυσης αυτών των κεφαλαίων, για λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με το θεσμικό πλαίσιο στην Κύπρο.

«Έχουμε ζήσει αρκετά σκάνδαλα στην Κύπρο, με αρκετά από αυτά να συνδέονται άμεσα με πολιτικές παρεμβολές, ή με παρεμβολές οργανωμένων συνόλων» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι αντιτίθεται και στο ενδεχόμενο επένδυσης μέρους του αποθεματικού του ΤΚΑ σε κρατικά ομόλογα και πρόσθεσε: «Aκόμα και στην περίπτωση που θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις, αυτές πρέπει να είναι επενδύσεις πολύ χαμηλού ρίσκου και να εμπεριέχουν το στοιχείο της διαφοροποίησης».

Αναφερόμενος στις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη σε σχέση με το νέο κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο ο κ. Μιλιδώνης θεωρεί ότι πρόκειται για μία σωστή απόφαση.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «κλειδί θα είναι και πάλι η διακυβέρνηση, που θα καθορίσει επίσης τη διαφάνεια, λογοδοσία και εν ολίγοις τη μελλοντική ποιότητα ζωής των εργαζομένων, αλλά και το κόστος στο φορολογούμενο».

Δείτε ολόκληρο το κείμενο στη στήλη «Συνεντεύξεις».

Του Λεύκου Χρίστου