You are here

Αρχή ψηφιακής ασφάλειας και για ιδιώτες

04/06/2018 13:15

Στη διασφάλιση του επιπέδου ασφάλειας δικτύων και συστημάτων πληροφοριών που αφορούν κυρίως κρίσιμες υποδομές της κυπριακής Δημοκρατίας στοχεύει η δημιουργία της αρχής ψηφιακής ασφάλειας, με τον αρμόδιο επίτροπο να σημειώνει ότι σκοπός είναι η επέκταση των αρμοδιοτήτων της αρχής και στον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα χρόνια.

Ο πρώτος προϋπολογισμός της αρχής ψηφιακής ασφάλειας, η ίδρυση και λειτουργία της οποίας ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, εξετάστηκε σήμερα από την επιτροπή οικονομικών.

Εθνική αρμόδια αρχή, για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών στην κυπριακή Δημοκρατία, έχει οριστεί ο επίτροπος ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΕΡΗΕΤ).

Σύμφωνα με τον επίτροπο Γιώργο Μιχαηλίδη, οι κύριες πρωτοβουλίες της αρχής ψηφιακής ασφάλειας κατά το 2018 αφορούν ενέργειες στον τομέα ασφάλειας δικτύων και συστημάτων πληροφοριών, στον τομέα του εθνικού CSIRT (computer security incident report team) και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε μνημόνιο συνεργασίας με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφορικά με το ποιος και με ποιο τρόπο θα διεξάγει την αξιολόγηση κινδύνου (risk assessment) σε εθνικό επίπεδο.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης η αρχή, όπως είπε, θα μπορεί να προσδιορίζει που πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε τη σημασία της ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας και σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι στα επόμενα 2-3 χρόνια η ΑΨΑ να μπορεί να αναλαμβάνει και ιδιωτικές εταιρείες πέραν των κυβερνητικών υπηρεσιών, επιβάλλοντας ένα χαμηλό ετήσιο τέλος γύρω στα €850, όπως είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών επεσήμανε τη σημασία της κατάρτισης του προσωπικού που θα στελεχώσει την αρχή.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΑΨΑ ενεργώντας υπό το γραφείο του επιτρόπου ρύθμισης ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων, το 2017 είχε δραστηριότητες που επέφεραν δαπάνες €600 χιλ. και έσοδα €500 χιλ.

Οικονομικά ανεξάρτητος ο φορέας

Η νομοθεσία, όπως αναφέρεται, διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της αρχής ψηφιακής ασφάλειας και την αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία της, αφού θα χρηματοδοτείται από τους φορείς κρίσιμων υποδομών και όχι από το Κράτος.

Οι κυβερνητικοί φορείς θα κληθούν να καταβάλουν προς την αρχή ψηφιακής Ασφάλειας ετήσιο τέλος για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, που υπολογίζεται να ανέλθει στις €570 χιλ. περίπου για το 2018.

Ο προσδιορισμός των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών έγινε με απόφαση του υπουργικού και περιλαμβάνει κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το Τμήμα Τελωνείων, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το σύνολο των δαπανών για τη λειτουργία της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας για το οικονομικό έτος 2018 ανέρχεται στα €2,6 εκ. ποσό το οποίο αντιστοιχεί, στα έσοδα για το έτος 2018 ύψους €2,6 εκ., ως εκ τούτου ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος.

Επίσης, ποσό €390 χιλ. που θα δοθεί ως χορηγία από το κράτος για τη λειτουργία του Εθνικού CSIRT, έχει ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου μεταφορών, για το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρέμβασή της στη συζήτηση, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε ότι η ΚΤ έχει ρόλο σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες της νεοσυσταθείσας αρχής, με τα μέλη της επιτροπής να παραπέμπουν την ΚΤ στην επιτροπή συγκοινωνιών για ζητήματα πέραν του προϋπολογισμού της αρχής.

Της Μαρίας Χαμπή