You are here

Ε. Γαβάς, Universal Life: Η αγορά σηκώνει συγχωνεύσεις

17/07/2021 06:01

Η κυπριακή αγορά περιλαμβάνει ένα υπέρμετρα μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών αρκετές από τις οποίες έχουν πολύ μικρό κύκλο εργασιών, και αυτό ενεργεί ως καταλύτης σε ότι αφορά πιθανές συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών, επισημαίνει ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Universal Life Έβαν Γαβάς.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι επιπρόσθετα, η διάρθρωση της αγοράς, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η αυξανόμενη ανάγκη για τις εταιρείες να επενδύσουν στην τεχνολογία, καθώς και οι κανονιστικές ρυθμίσεις, είναι επιπρόσθετοι παράγοντες οι οποίοι ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις.

Παρόλ’ αυτά, αναφέρεται και σε παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά. Τονίζει,  ότι η αγορά Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Ε&Σ) δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην Κύπρο, ούτε και συγκεντρώνει ενδιαφέρον από διεθνείς αγοραστές, καθώς και ότι οι ψηλές προσδοκίες σε ότι αφορά τις τιμές, επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες συγχώνευσης.

Οι υφιστάμενες πιθανές ευκαιρίες όπως αναφέρει, αφορούν κυρίως στον Κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων όπου είναι πιο εύκολο να γίνουν αγορές χαρτοφυλακίων παρά να αγοραστούν οι ίδιες οι εταιρείες.

Σε ότι αφορά τις  συνέπειες του κορωνοϊού Covid19, σημειώνει ότι οι πρωτοφανείς συνθήκες και εξελίξεις που έχουν επαναπροσδιορίσει τόσο την κυπριακή όσο και την παγκόσμια οικονομία,  σίγουρα δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αλώβητη την ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι ο ασφαλιστικός κλάδος επέδειξε συνέπεια και αντοχή.

Επισημαίνει πως η κυριότερη βραχυπρόθεσμη πρόκληση του κλάδου «είναι να σιγουρευτούμε ότι η χώρα μας αλλά και ο κλάδος μας θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά μέσα στην  πανδημία».

«Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις και να είμαστε κοντά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας», προσθέτει.

Για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, αναφέρει ότι  θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον τομέα υπηρεσιών υγείας.

Σε ότι αφορά την συνύπαρξη ασφαλιστικών εταιρειών και ΓεΣΥ, υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά προκύπτει και από την εμπειρία άλλων χωρών.

«Η ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν θα εκλείψει, αντίθετα θα ενδυναμώνει και θα ενισχύει το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην αποφόρτιση του κρατικού συστήματος», τονίζει ο κ. Γάβας, προσθέτοντας επίσης, ότι «θα περιορίσει τις μακροχρόνιες τάσεις για την συνεχή αύξηση των συνολικών δαπανών υγείας και θα αναβαθμίσει δραστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες».

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή