You are here

Αλλάζουν οι ισορροπίες στις ασφάλειες

21/12/2016 07:03
Αλλαγή δεδομένων στον ασφαλιστικό κλάδο επιδιώκει να φέρει η συμφωνία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με τη Universal Life, με προώθηση υφιστάμενων και νέων προϊόντων ασφάλισης ζωής στους δανειολήπτες του συνεργατισμού.

Όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα, οι δύο πλευρές αναπτύσσουν νέα συνεργασία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ασφάλισης, ένας τομέας στον οποίο ο τζίρος του Συνεργατισμού ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγιάννη.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της Universal Life Ανδρέας Κρητιώτης, προς το παρόν η συνεργασία περιορίζεται στον τομέα ασφάλειας ζωής με την προοπτική να επεκταθεί στον γενικό κλάδο, δεδομένου ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τη διοίκηση της ΣΚΤ.

Η Universal έχει μερίδιο αγοράς κοντά στο 20% στον κλάδο ζωής, με ακαθάριστα ασφάλιστρα €61 εκ. τους πρώτους εννιά μήνες του 2016, που περιλαμβάνουν και την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

«Είναι θέμα της ΣΚΤ, αν θα επιλέξει να αποδεχθεί συνεργασία και στον γενικό κλάδο. Στο παρόν στάδιο δεν αποτελεί σημείο αναφοράς στην παρούσα συμφωνία», αναφέρει ο κ. Κρητιώτης.

Μιλώντας στη StockWatch ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι στόχος είναι η συνεργασία να κινηθεί σε εξελικτική πορεία.

«Θέλουμε σίγουρα η συνεργασία να εξελίσσεται και να καλύψει όλα τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα σε όλους τους τομείς μη γενικού κλάδου», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι σε σχέση με τον γενικό κλάδο ασφαλειών καθώς, σε αυτό τον τομέα ο Συνεργατισμός διατηρεί συνεργασία με την Allianz.

Ο κ. Κρητιώτης ανέφερε ότι σκοπός είναι να διατεθούν τα υφιστάμενα προϊόντα προς τους πελάτες του Συνεργατισμού αλλά παράλληλα, να σχεδιαστούν με τη ΣΚΤ ειδικά προϊόντα για το πελατολόγιο του Συνεργατισμού.

«Είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια και είναι θέματα τα οποία θα συζητήσουμε διεξοδικά με τη ΣΚΤ προτού καταλήξουμε σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς», είπε ο κ. Κρητιώτης, επαναλαμβάνοντας ότι «οι κυριότερες αποφάσεις ανήκουν στη ΣΚΤ».

Σύμφωνα με τον κ. Κρητιώτη ο διαγωνισμός προέβλεπε για ένα συγκεκριμένο συμβόλαιο που καλύπτει τα δάνεια που έχουν οι πελάτες της ΣΚΤ με κάλυψη ζωής με βάση το υφιστάμενο δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της Universal Life είναι να προχωρήσει αυτή η συνεργασία και σε άλλους τομείς.

«Επικεντρωνόμαστε στο να προχωρήσει ομαλά το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, δηλαδή η κάλυψης ζωής για τους δανειολήπτες του συνεργατισμού, πριν το τέλος του έτους, όταν θα λήξει το συμβόλαιο της ΣΚΤ με την Allianz», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι είναι υποχρέωση από το νόμο όταν συνάπτονται στεγαστικά δάνεια να συνδυάζονται με ασφάλεια ζωής.

Δυνατότητες ανάπτυξης

Ο κ. Κρητιώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές ανάπτυξης των υπηρεσιών που παρέχει ο Συνεργατισμός στους πελάτες του, στοιχείο που αποτελεί στόχο για τον Συνεργατισμό σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη.

«Ο Συνεργατισμός θεωρούμε ότι έχει πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει το πελατολόγιο, προς όφελος των πελατών του και του ίδιου του τραπεζικού ιδρύματος», είπε συγκεκριμένα, ο κ. Κρητιώτης.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι διανοίγονται προοπτικές για τον Συνεργατισμό αλλά και για την Universal Life διότι, όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία πρόσβασης σε ένα ευρύ πελατολόγιο για να προσφέρει τα προϊόντα της.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στο στόχο της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των προϊόντων που προσφέρει ο συνεργατισμός, πέραν των ομαδικών ασφαλίσεων και ιδιαίτερα, σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας, όπως σημείωσε.

Η Universral έχει ηγετική παρουσία σε αυτό τον κλάδο με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 40% και ασφάλιστρα που τους πρώτους εννιά μήνες του έτους έφτασαν τα €27 εκ.

«Επικεντρωνόμαστε σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον μη γενικό κλάδο», είπε ο κ. Χατζηγιάννης, εκτιμώντας ότι υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης της συνεργασίας με τη Universal Life.

«Για τη Universal Life η συνεργασία αυτή αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία στο πλαίσιο της προοπτικής ανάπτυξης», επεσήμανε ο κ. Κρητιώτης.

Εξέφρασε την προσδοκία του για περαιτέρω ανάπτυξη στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας υποστηρίζοντας ότι «με σωστή δουλειά θα μεγαλώσει η πελατειακή μας βάση και ο κύκλος εργασιών μας».

«Κατ’ επέκταση αλλάζει και το τοπίο της αγοράς», τόνισε, καθώς, όπως είπε, στην κορυφή της αγοράς ασφαλειών ήταν τα τελευταία χρόνια οι δύο θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες δύο τραπεζών και σήμερα μίας, της Τράπεζας Κύπρου.

Εξέφρασε την ελπίδα η Universal Life να πρωταγωνιστεί στην αγορά καθώς το τοπίο αλλάζει στον τομέα των ασφαλειών, όπως ανέφερε, εκτιμώντας ότι η εταιρεία αποκτά ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση των πελατών, οι πελάτες της Universal Life θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται από τους λειτουργούς στα διάφορα υποκαταστήματα της.

«Η ασφάλεια ζωής διαθέτει προϊόντα κάπως περίπλοκα και απαιτεί εξειδίκευση την οποία θα παραχωρούν οι λειτουργοί που διαθέτουν την τεχνογνωσία», σημείωσε ο κ. Κρητιώτης.

Της Μαρίας Χαμπή