You are here

Διαζύγιο €98 εκ. μεταξύ Τρ. Κύπρου και CNP

04/06/2019 09:44

Σε συμφωνία για πώληση του 49,9% των μετοχών που έλεγχε η Τράπεζα Κύπρου στις ασφαλιστικές εταιρείες CNP Cyprialife και CNP Asfalistiki, κατέληξαν οι δύο πλευρές με το τίμημα της πώλησης να φθάνει τα €97,5 εκ.

Η συμφωνία δίνει τέλος στην άβολη και αναγκαστική, μετά τα γεγονότα του 2013, συνύπαρξη της CNP με τις θυγατρικές της Τράπεζας, Eurolife και Γενικές Ασφάλειες, κάτω από την ίδια εταιρική ομπρέλα.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση ολόκληρου του ποσοστού συμμετοχής της ύψους 49.9% στη συγγενή εταιρία CNP Cyprus Insurance Holdings Limited (CNP CIH), το οποίο είχε αποκτηθεί ως μέρος της εξαγοράς ορισμένων εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας το 2013, στη CNP Assurances S. A. που κατέχει το υπόλοιπο 50.1% και τον έλεγχο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πώληση υπόκειται σε έγκριση από τις εποπτικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Το τίμημα πώλησης είναι πληρωτέο σε μετρητά κατά την ολοκλήρωση της πώλησης.

Η συμφωνία λύνει τη διαμάχη που βρισκόταν σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο μερών για την παρουσία της CNP εντός του εταιρικού τραπεζικού σχήματος.

Ως γνωστό, μετά τα γεγονότα του 2013, η CNP απαίτησε από την Τράπεζα Κύπρου να διατίθενται τα ασφαλιστικά της προϊόντα στα καταστήματα της τράπεζας.  Η διαμάχη κατέληξε σε διαιτησία στο Λονδίνο (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο), το οποίο αποφάνθηκε (Σεπτ. 2016) ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν υποχρεούται να διαθέσει προϊόντα της CNP στα καταστήματά της, βάσει υποχρεώσεων της Λαϊκής.

Ωστόσο, η Τράπεζα Κύπρου κατείχε 49.9% των μετοχών της CNP.

Η Τράπεζα Κύπρου επέλεξε να αποξενωθεί το μερίδιό της στην CNP και να παραμείνει επικεντρωμένη στις θυγατρικές της, Eurolife και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου, αφού ικανοποιήθηκε από τα οικονομικά ανταλλάγματα της πρότασης.

Η πώληση ενισχύει τα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου.

Κατά την ολοκλήρωση, η πώληση αναμένεται να έχει θετική επίδραση περίπου 30 μονάδες βάσης στον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) της BOCH και στον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας του συγκροτήματος.  Στις 31 Μαρτίου 2019, η λογιστική αξία της επένδυσης στη CNP CIH ανήλθε σε €119 εκ. Η λογιστική ζημιά από την πώληση αναμένεται να ανέλθει σε περίπου €22 εκ.

Σημειώνεται ότι η πώληση επιτρέπει στο συγκρότημα να επικεντρωθεί στα κύρια περιουσιακά του στοιχεία και εμπίπτει στη στρατηγική του για δημιουργία αξίας για τους μετόχους. Το συγκρότημα θα συνεχίσει να προσφέρει ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω των εξολοκλήρου θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών του.

Η CNP CIH είναι η μητρική εταιρία συγκροτήματος ασφαλιστικών εταιριών στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η CNP CIH είναι 100% μέτοχος στη CNP Ζωής Α.Ε., η οποία προσφέρει ασφαλιστικά προϊόντα κλάδου ζωής στην Ελλάδα, στη CNP Ασφαλιστική Λίμιτεδ, η οποία προσφέρει γενικά ασφαλιστικά προϊόντα στην Κύπρο, στη CNP Cyprialife Limited, η οποία προσφέρει ασφαλιστικά προϊόντα κλάδου ζωής στην Κύπρο.

H CNP σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κύριος μέτοχός της, ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός CNP Assurances, που κατέχει το 50,1% του μετοχικού του κεφαλαίου, ήρθε σε συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού 49,9%.

Ο Xavier Larnaudie-Eiffel, αναπληρωτής CEO της CNP Assurances και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CNP Cyprus Insurance Holdings δήλωσε: «Το αποτέλεσμά της ενισχύει περαιτέρω τη δυνατότητα της θυγατρικής μας που πρωταγωνιστεί στην Κύπρο, να επεκτείνει τις εργασίες της με την πλήρη υποστήριξη των ομάδων μας στο Παρίσι. Είναι ισχυρή μας βούληση να συμβάλουμε ακόμα πιο έντονα στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο».

Σε δήλωσή του ο ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Τάκης Φειδία, τόνισε ότι «με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται σημαντικές δυνάμεις του Ομίλου CNP Cyprus, εδραιώνοντας νέες προοπτικές στρατηγικής ανάπτυξης».

Γ.Χ.