You are here

Η αγορά της Εθνικής πίσω από την πράξη με την Atlantic

18/12/2020 07:06

Η AstroBank πώλησε το 10% από το σύνολο του 19.96% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε στην ασφαλιστική εταιρεία Atlantic στην τιμή του €1,53 ανά μετοχή.

Η πράξη που έγινε την περασμένη Τετάρτη, ενισχύει τις πληροφορίες που αποκάλυψε πρόσφατα η StockWatch, σύμφωνα με τις οποίες, οι εποπτικές αρχές φαίνεται να απαιτούν από την AstroBank να εξεύρει περαιτέρω κεφάλαια για να καταστεί δυνατή η έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου. 

Η συμφωνία μεταξύ AstroBank και Εθνικής Τράπεζας, επιτεύχθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο.

Έκτοτε η επικύρωση της εκκρεμεί ενώπιον της εγχώριας εποπτικής αρχής (ΚΤ) και της ΕΚΤ.

Η γενική διεύθυνση της Atlantic με επιστολή της στις 16 Δεκεμβρίου 2020, προς τις αρχές του ΧΑΚ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό ευρύτερα τα περί της πώλησης μεγάλου μέρους του πακέτου μετοχών που κατέχει η AstroBank στην Atlantic ασφαλιστική.

Στην επιστολή προστίθεται ότι «η εταιρεία έλαβε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 κοινοποίηση σημαντικής συμμετοχής από την AstroBank, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε κάτω από το όριο 10% και συγκεκριμένα από το 19,993 % στο 9,996% που αντιστοιχεί σε 3,892, 953 συνήθεις μετοχές.

Η Atlantic απέφυγε να αναφέρει το όνομα του επενδυτή που έχει αγοράσει το μεγάλο πακέτο μετοχών της AstroBank.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch, τα 3,892,953 των μετοχών που έχει πωλήσει η AstroBank, φαίνεται να τα έχει αγοράσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της AstroBank για το 2019, η StockWatch, εντόπισε την αναφορά που γίνεται επί του θέματος.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η διοίκηση του ομίλου (AstroBank ) πιστεύει πως η τιμή της μετοχής της Atlantic που είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ, δεν είναι αντιπροσωπευτική λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών και ως εκ τούτου στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αποτίμησε αυτήν την επένδυση χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους αποτίμησης.

Βάσει της «συμφωνίας πώλησης και αγορά μεριδίων στην Τράπεζα Πειραιώς, που ολοκληρώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2016, η τράπεζα δεσμεύτηκε να βρει, εντός 180 ημερών, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, αγοραστή για να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 50% των μετοχών του ομίλου στην Atlantic ασφαλιστική, που κατείχε μέχρι προχθές η AstroBank.

Τον περασμένο Μάρτιο η AstroBank, στο πλαίσιο της εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της Εθνικής άντλησε κεφάλαια ύψους €40 εκατ. όπως είχαν απαιτήσει από τον Νοέμβριου του 2019 οι εποπτικές Αρχές.

Τα €40 εκατ. που έχει  αντλήσει η AstroBank αντιστοιχούν περίπου στο 1/5 του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. 

H πανδημική κρίση ανέτρεψε το επιχειρηματικό πλάνο της AstroBank, όπως και των πλείστων τραπεζών, με αποτέλεσμα από τη μια να καθυστερήσει η έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς της Εθνικής και από την άλλη οι επόπτες να επανέλθουν και να αξιώσουν επιπρόσθετα κεφάλαια καθώς, διαπίστωσαν ότι εν μέσω πανδημίας παραχωρήθηκαν δάνεια, ως αποτέλεσμα ο δείκτης δανείων σε σχέση με το ύψος των υφιστάμενων κεφαλαίων της τράπεζας, να αλλάξει.

Του Λεύκου Χρίστου