You are here

ΚΤ: Ευθύνες ΣΠΙ για φούσκα ακινήτων

27/04/2010 15:52

• Ζητά ενιαία εποπτεία ΣΠΙ, ασφαλειών, ΕΠΕΥ


Μέτωπο με τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και τους υποστηρικτές τους άνοιξε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, συνδέοντας τη διπλή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τη ραγδαία πιστωτική επέκταση που τροφοδότησε προ διετίας τη φούσκα των ακινήτων. Μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο 3ο Banking Forum, ο κ. Ορφανίδης τόνισε την ανάγκη ενοποίησης όχι μόνο της εποπτείας των τραπεζών και των ΣΠΙ, αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Στην ομιλία του, ο κ. Ορφανίδης έκανε εκτενή αναφορά στις αρχιτεκτονικές αλλαγές που φέρει στο παγκόσμιο εποπτικό σύστημα η κρίση της τελευταίας διετίας. Υποστήριξε πως η κρίση ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού των εποπτικών αρχών, αλλά και την άσκηση καλύτερης εποπτείας του συστήματος, όχι μόνο των τραπεζών.

«Όντως πολλές κεντρικές τράπεζες έκριναν ότι η άσκηση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας από τις ίδιες, και ειδικότερα της τραπεζικής εποπτείας, και η συνεπαγόμενη ευκολία στη ροή πληροφόρησης εντός του ιδίου οργανισμού, ήταν εξαιρετικά υποβοηθητικοί παράγοντες ως προς τον τρόπο που αντιμετώπισαν την πρόσφατη κρίση, ακόμη και σε ό,τι αφορά τη λήψη προληπτικών μέτρων», υποστήριξε. «Αυτό ενίσχυσε περισσότερο τα επιχειρήματα υπέρ της άσκησης των αρμοδιοτήτων της κεντρικής τράπεζας και των εποπτικών αρμοδιοτήτων από τον ίδιο οργανισμό», σημείωσε.

Αναφερόμενος αργότερα στην εμπειρία της Κύπρου ο κ. Ορφανίδης είπε ότι υπάρχει θεσμική ανωμαλία στο σύστημα «αφού η μικροπροληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι ευθύνη δύο διαφορετικών εποπτικών αρχών: οι εμπορικές τράπεζες εποπτεύονται από την ΚΤΚ, ενώ η Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών είναι αρμόδια για την εποπτεία των ΣΠΙ».

Συνέδεσε τη διπλή εποπτεία με την ταχύρρυθμη πιστωτική επέκταση της διετίας 2007-2008 που οδήγησε στη φούσκα των ακινήτων.

«Αν και θεωρητικά οι εμπορικές τράπεζες και τα ΣΠΙ έχουν το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο, εντούτοις, στην πράξη φαίνεται ότι σε στιγμές κρίσης, η έλλειψη ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου δημιουργεί κινδύνους», είπε. Ο κ. Ορφανίδης έφερε ως παράδειγμα «την υπερβολική ευφορία που επικράτησε στον κλάδο των ακινήτων στην Κύπρο την περίοδο 2006-2007». Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, είπε, η ΚΤ «μείωσε το δείκτη μέγιστης χρηματοδότησης ως ποσοστό της αξίας ακίνητης περιουσίας για αγορά δεύτερης κατοικίας από το 70% στο 60%», είπε.

Ως γνωστό, το Μάιο του 2008, η ΚΤ επανέφερε το όριο στο 70%.

Χωρίς να κάνει αναφορά στη δεύτερη απόφαση της ΚΤ, ο κ. Ορφανίδης συνέχισε: «Επισημαίνω ότι παρόμοια συγκέντρωση δανείων στον τομέα των ακινήτων την ίδια περίοδο στην Κύπρο καταγραφόταν και στα ΣΠΙ, τα οποία όμως, όπως ανέφερα, δεν υπόκεινται στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των δανείων από τα ΣΠΙ αντιστοιχούσε στο ¼ περίπου των συνολικών δανείων των εγχώριων τραπεζών και των ΣΠΙ. Η εποπτική αρχή των ΣΠΙ δεν προέβη στις ανάλογες ενέργειες, παρά το ότι ήταν ενήμερη για τους κινδύνους και για τις εγκυκλίους της ΚΤΚ που εκδόθηκαν προς τις εμπορικές τράπεζες. Έτσι, ο δείκτης μέγιστης χρηματοδότησης ως ποσοστό της αξίας ακίνητης περιουσίας για αγορά δεύτερης κατοικίας για τα ΣΠΙ παρέμεινε αναλλοίωτος γύρω στο 70%, επιτείνοντας με αυτό τον τρόπο τις στρεβλώσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της ΚΤΚ που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην οικονομία μας», είπε ο κ. Ορφανίδης.

Ο διοικητής της ΚΤ δεν σταμάτησε όμως στα ΣΠΙ. «Πέραν της ενοποίησης της εποπτείας των τραπεζικών και των συνεργατικών ιδρυμάτων, μπορούν, πιστεύω, να γίνουν σκέψεις και για ευρύτερη ενοποίηση της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν δυνητικά σημαντικά οφέλη και συνεργίες στην περίπτωση άσκησης της εποπτείας και ρύθμισης όλων των τομέων του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας από ένα και μόνο οργανισμό, όπως για παράδειγμα εξοικονομήσεις πόρων και βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητα της εποπτείας.