You are here

Περιορίζονται οι εξαιρέσεις από κούρεμα

20/04/2013 17:04
Την ανάγκη περιορισμού των εξαιρέσεων από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο μεγάλες τράπεζες ανέδειξε η σημερινή συνάντηση του υπουργού οικονομικών με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Με την παραίνεση της τρόικας, κυβέρνηση και εποπτική αρχή φαίνεται να συμφωνούν ότι οι εξαιρέσεις που δόθηκαν στο αρχικό διάταγμα για την εξυγίανση των τραπεζών, όπως αυτές σε ασφαλιστικές εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, δεν μπορούν να ισχύσουν όπως αρχικά ορίστηκαν.

Και αυτό, γιατί κρίθηκε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να επιτευχθούν οι στόχοι του πλάνου εξυγίανσης, χωρίς να χρειαστεί επιπρόσθετο «κούρεμα» των υπόλοιπων ανασφάλιστων καταθετών.

Η συνάντηση του υπουργού και του διοικητή έγινε παρουσία του γενικού εισαγγελέα και άλλων ανώτερων λειτουργών και αξιωματούχων.

Την όλη διαδικασία περιπλέκουν, φαίνεται, και οι προσφυγές στα δικαστήρια που δημιουργούν νομικά κωλύματα στο πώς να τύχουν χειρισμού οι διάφορες υποθέσεις.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι οι εξαιρέσεις θα περιοριστούν. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί, όμως, δεν καθορίστηκαν.

Τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται πλέον να έχουν κάποιο – ενδεχομένως σημαντικό – κούρεμα, όπως και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η τρόικα, πάντως, φέρεται να έχει εκφράσει έντονες απόψεις για το θέμα των ασφαλειών και ζητά να μην εξαιρεθούν καθόλου. Το ίδιο και για άλλες κατηγορίες οργανισμών.

Οι αρμόδιες αρχές ανησυχούν ότι το θέμα των ασφαλιστικών εταιρειών χρήζει λεπτού χειρισμού και διαχωρισμού των εποπτικών κεφαλαίων των ασφαλιστικών, που είναι απαραίτητα για τον καθορισμό της φερεγγυότητάς τους, και των ασφαλιστικών ταμείων, που συνδέονται με επενδυτικά προϊόντα.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «εγείρονται σήμερα κάποια ζητήματα σε σχέση με τις πιθανές εξαιρέσεις από το κούρεμα, ζητήματα που σχετίζονται και με οικονομικά δεδομένα».

«Απλώς να επιβεβαιώσω και να τονίσω πως όλα αυτά τα ζητήματα επιτέλους πρέπει να ρυθμιστούν οι αποφάσεις με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο να ληφθούν και να επιλυθούν», είπε.