You are here

Αντιδράσεις για ενιαία εποπτεία ασφαλιστικών και ταμείων προνοίας

10/03/2020 07:06

Τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες τους αναφορικά με το πακέτο νομοσχεδίων που αφορά στη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, έθεσαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών εμπλεκόμενοι φορείς, με τους βουλευτές να ζητούν κατάθεση και του νομοσχεδίου που αφορά στη μεταφορά εργαζομένων στην αρχή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών οι σκοποί της νέας αρχής περιλαμβάνουν την εποπτεία και διασφάλιση της ασφάλειας, αξιοπιστίας, διαφάνειας και ακεραιότητας των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, την προστασία τω ασφαλισμένων, των δικαιούχων ασφαλίσματος και των μελών ταμείων επάγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, καθώς επίσης, κάθε άλλο σκοπό που ανατίθεται στον έφορο ασφαλίσεων και στον έφορο ταμείων συνταξιοδοτικών παροχών.

Οι αρμοδιότητες της αρχής θα ασκούνται από το επταμελές συμβούλιο, τον πρόεδρο και την εκτελεστική επιτροπή, που συστήνεται στο πλαίσιο της προτεινόμενης νομοθεσίας. Οι αρμοδιότητες του συμβουλίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εποπτεία της διαχείρισης της αρχής, καθορισμό της πολιτικής της, υποβολή εισηγήσεων στον υπουργό οικονομικών για θέματα πολιτικής και οργάνωση της αρχής και του πλαισίου εξουσιών, καθηκόντων, προσλήψεων, προαγωγών και πειθαρχικού ελέγχου των υπαλλήλων της.

Σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε το υπουργείο, τα έσοδα της αρχής, με βάση το νομοσχέδιο, θα προέρχονται από τα δικαιώματα και τις ετήσιες εισφορές και συνδρομές που θα καταβάλλονται, από τόκους και άλλα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία της αρχής, από το ετήσιο ποσό που καταβάλλεται μέσω του προϋπολογισμού και οποιοδήποτε άλλο ποσό καθορίζει η νομοθεσία.

Σήμερα η εποπτεία ασκείται από την υπηρεσία ασφαλιστικών εταιρείων και από τον έφορο επαγγελματικών ταμείων προνοίας.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, μετά από μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, η νέα αρχή εποπτείας θα στελεχώνεται με 50 άτομα ενώ, οι υφιστάμενοι θεσμοί εφόρου ασφαλίσεων και εφόρου ταμείων συνταξιοδοτικών παροχών θα καταργηθούν.

Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα προσωπικού, έχει ετοιμαστεί από το υπουργείο και αναμένεται να σταλεί στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Παρατηρήσεις από εμπλεκόμενους

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών, εκπρόσωπος της ΟΕΒ συμφώνησε με το βασικό νομοσχέδιο για την ενιαία εποπτική αρχή επί της αρχής ωστόσο αναφέρθηκε σε διαφωνίες, όπως η επιβολή τελών και συνδρομών στα ταμεία προνοίας και ζητήματα μεταβατικής περιόδου και δομής της νέας υπηρεσίας.

Η ΔΕΟΚ συμφώνησε με τον σκοπό της ενίσχυσης και της εποπτείας αλλά εξέφρασε διαφωνίες για το ότι ένα εργασιακό θέμα που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, όπως αναφέρθηκε, μεταφέρεται στο υπουργείο οικονομικών χωρίς να έχουν θέση οι εργαζόμενοι.

Εκ μέρους της ΕΤΥΚ εκφράστηκαν επιφυλάξεις σε σχέση με διάφορα σημεία, όπως η νομική ευθύνη που πρέπει να έχουν τα μέλη του συμβουλίου της αρχής.

Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών Αντρέας Αθανασιάδης, έθεσε τρία σημεία παρατηρήσεων αναφορικά με τις προσφυγές στην αρμόδια επιτροπή, τους λόγους και τις διαδικασίες προσφυγής και τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην επιτροπή.

Εκ μέρους της ΣΕΚ αναφέρθηκε ότι δεν έγινε διάλογος και ζητήθηκε όπως έστω και αργά αρχίσει κοινωνικός διάλογος για το θέμα.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους της ΠΕΟ εξέφρασε τη διαφωνία της συντεχνίας με το νομοσχέδιο, επί της αρχής, επισημαίνοντας ότι αποτελεί εργασιακό θέμα που μεταφέρθηκε στο υπουργείο οικονομικών. Υποστήριξε ότι δεν έγινε κοινωνικός διάλογος, τονίζοντας πως η ΠΕΟ είναι υπέρ της καλύτερης εποπτείας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με μια σωστά ενισχυμένη υπηρεσία εντός του υπουργείου εργασίας, όπως ανέφερε.

Θέμα παραπλάνησης της βουλής έθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ο οποίος παρέπεμψε στο ερωτηματολόγιο αντικτύπου που συνοδεύει τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη βουλή, στο οποίο αναφέρεται ότι έχει πραγματοποιηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, σημειώνοντας τις επιφυλάξεις των συντεχνιών, κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν και γραπτώς τις θέσεις τους, οι οποίες θα εξεταστούν, ώστε να αποφασιστεί εάν το θέμα θα παραπεμφθεί προς συζήτηση στην επιτροπή εργασίας της βουλής.

Τόνισε παράλληλα, πως αυτό που όλοι θέλουν, είναι να κατατεθεί παράλληλα, το νομοσχέδιο που αφορά στη μεταφορά των εργαζομένων.

Της Μαρίας Χαμπή