You are here

Αναπομπή του νόμου για ασφαλιστικές εργασίες

08/03/2019 15:46

Σε αναπομπή του νόμου που ψήφισε τον περασμένο μήνα η βουλή αναφορικά με την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών και τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων από ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή έμμεσους ασφαλιστικούς διανομείς, προχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η αναπομπή βασίζεται κυρίως, σε λόγους αντισυνταγματικότητας που προκύπτουν από συγκεκριμένη τροπολογία που είχε κατατεθεί εκ μέρους των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ-Συμμαχίας Πολιτών και εγκρίθηκε κατά τη ψήφιση της νομοθεσίας.

Η τροπολογία προνοούσε όπως οι Συνδεδεμένοι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι και οι Εταιρείες Συνδεδεμένων Ασφαλιστικών Συμβούλων συνεχίσουν να ασκούν τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων στη βάση της υφιστάμενης εγγραφής τους στο Μητρώο Συνδεδεμένων Ασφαλιστικών Συμβούλων και στο Μητρώο Εταιρειών Συνδεδεμένων Ασφαλιστικών Συμβούλων, αντίστοιχα, αλλά μόνο για περίοδο μέχρι τη λήξη της εν λόγω εγγραφής. 

Με τη λήξη της ισχύος της εγγραφής τους, τα εν λόγω πρόσωπα οφείλουν, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν να ασκούν τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, να εγγραφούν σε ένα από τα άλλα Μητρώα, στη βάση των προνοιών του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τη ρύθμιση.

Παράλληλα βάσει της τροπολογίας, τα εν λόγω μητρώα θα καταργηθούν αμέσως μετά τη λήξη της εγγραφής σε αυτά του τελευταίου συνδεδεμένου ασφαλιστικού σύμβουλου και εταιρείας συνδεδεμένων ασφαλιστικών συμβούλων, αντίστοιχα, γεγονός το οποίο θα επέλθει κατά το μέγιστο εντός χρονικού ορίζοντα τριών ετών, καθότι οι εγγραφές στα εν λόγω μητρώα έχουν τριετή διάρκεια.

Αναπομπή λόγω στέρησης δικαιώματος τραπεζών

Σύμφωνα με την επιστολή αναπομπής, η συγκεκριμένη ρύθμιση στερεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων, που συνιστούν συνδεδεμένους ασφαλιστικούς συμβούλους, το δικαίωμα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων.

Η εν λόγω στέρηση του δικαιώματος, καταστρατηγεί σύμφωνα με την αναπομπή, το άρθρο 25 του Συντάγματος το οποίο αφορά στο δικαίωμα στην εργασία, εφόσον όπως σημειώνεται, δεν παρατίθεται επαρκής ή βάσιμη τεκμηρίωση.

Γίνεται επίσης λόγος για αυθαίρετη διάκριση που καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας που προβλέπεται στο άρθρο 28 του Συντάγματος και για παράβαση του άρθρου 35 του Συντάγματος, που υποχρεώνει τη βουλή να σέβεται στο πλαίσιο των νομοθετικών αρμοδιοτήτων της το μέρος του Συντάγματος που περιλαμβάνει τα άρθρα 25 και 28.

Προστίθεται ότι η στέρηση του δικαιώματος διανομής ασφαλιστικών προϊόντων σε πιστωτικά ιδρύματα, αντίθετα με το τι αναφέρεται στην σχετική κοινοβουλευτική έκθεση, αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή οδηγία 2016/97 και συνεπώς εκθέτει τη Δημοκρατία σε κινούμενη εναντίον της διαδικασία επί παραβάσει και σε καταδίκη της από το δικαστήριο της ΕΕ ενώ παράλληλα, καταστρατηγεί το άρθρο 179.2 του Συντάγματος που απαγορεύει στη βουλή να νομοθετεί σε αντίθεση με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Δημοκρατίας.

Διαγραφή ή μη εφαρμογή του άρθρου

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως εάν η βουλή δεν διαγράψει το εν λόγω νέο άρθρο της νομοθεσίας που έχει τροποποιηθεί με την τροπολογία, η έφορος ασφαλίσεων οφείλει να το αφήσει ανεφάρμοστο, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να εγγράφει πιστωτικά ιδρύματα στο μητρώο εταιρειών συνδεδεμένων ασφαλιστικών συμβούλων, ώστε να συνεχίσουν να δικαιούνται να διανέμουν ασφαλιστικά προϊόντα ως συνδεδεμένοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη ψήφιση του νόμου, βουλευτές που υποστήριξαν την επίμαχη τροπολογία είχαν αναφέρει ότι δεν μπορεί να παραχωρούνται πλεονεκτήματα και δεσπόζουσα θέση στις τράπεζες και σε αυτή την περίπτωση.

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο και οι κανονισμοί που ενέκρινε η βουλή, αποσκοπούν στο ίδιο επίπεδο προστασίας των ασφαλισμένων στα κράτη μέλη, ανεξάρτητα αν αγοράζουν το ασφαλιστικό προϊόν απευθείας από μία ασφαλιστική επιχείρηση ή έμμεσα από ασφαλιστικό διανομέα. 

Περαιτέρω, σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών που παρέχονται στους πελάτες από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους διανομείς και στη θέσπιση βελτιωμένων κανόνων δεοντολογίας για όλους τους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων.

Η αναπομπή αναμένεται να τεθεί ενώπιον της επιτροπής οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη.

Της Μαρίας Χαμπή