You are here

Καμπανάκι ΥΠΟΙΚ για νόμο ασφαλιστικών εργασιών

05/02/2019 07:33

Σε ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου και των κανονισμών περί ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εργασιών το συντομότερο και χωρίς τροπολογίες, καλεί το υπουργείο οικονομικών επισημαίνοντας ότι η κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη λάβει προειδοποιητική επιστολή παράβασης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σκοπός του νόμου, η ψήφιση του οποίου έχει αναβληθεί επανειλημμένως από την ολομέλεια, είναι η εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέχρι την 23η Φεβρουαρίου 2018, ωστόσο η προθεσμία εναρμόνισης μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου 2018.

Σε επιστολή του προς τη βουλή, η οποία χαρακτηρίζεται ως επείγουσα, το υπουργείο οικονομικών ενημερώνει ότι εντός των ημερών αναμένεται να ληφθεί αιτιολογημένη γνώμη η οποία αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν η ευρωπαϊκή επιτροπή παραπέμψει την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαστήριο ευρωπαϊκών κοινοτήτων, με δεδομένη την καταδίκη η οποία προβλέπει ποινές που περιλαμβάνουν το δικαίωμα επιβολής χρηματικού προστίμου σημαντικού ύψους.

Μπλόκο υπουργείου στις τροπολογίες κομμάτων

Στην επιστολή του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης αναφέρεται σε δύο διαφορετικές τροπολογίες που προωθούνται εκ μέρους κομμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν συζητηθεί στην επιτροπή οικονομικών και εκφράζοντας την διαφωνία του υπουργείου με το περιεχόμενο τους.

Όπως αναφέρεται, οι δύο προωθούμενες τροπολογίες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον ασφαλιστικό τομέα καθότι οι διατάξεις τις οποίες προτίθενται να καταργήσουν είναι αναγκαίες γιατί επιλύουν πολλά προβλήματα στον ασφαλιστικό τομέα.

Οι τροπολογίες αφορούν συγκεκριμένα την κατάργηση προσκόμισης βεβαίωσης κατά την εγγραφή διαμεσολαβητών στα μητρώα της υπηρεσίας ελέγχου ασφαλιστικών εταιρειών και την κατάργηση των δύο μητρώων συνδεδεμένων ασφαλιστικών συμβούλων για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σκοπός των ρυθμίσεων

Η οδηγία με την οποία καλείται να εναρμονιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ως κύριο στόχο να εξασφαλίζεται το ίδιο επίπεδο προστασίας των ασφαλισμένων στα κράτη μέλη, ανεξάρτητα αν αγοράζουν το ασφαλιστικό προϊόν απευθείας από μία ασφαλιστική επιχείρηση ή έμμεσα από ασφαλιστικό διανομέα. 

Περαιτέρω, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών που παρέχονται στους πελάτες από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους διανομείς και στη θέσπιση βελτιωμένων κανόνων δεοντολογίας για όλους τους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων, ρυθμίσεις οι οποίες με βάση την καταργηθείσα οδηγία αφορούσαν μόνο τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Με βάση τη νέα οδηγία εισάγεται ο όρος του διανομέα, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, καθώς και οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που είναι νομικά πρόσωπα.  

Συγκεκριμένα εισάγονται ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων τη θέσπιση κανόνων αναφορικά με την ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων, τις εξουσίες και αρμοδιότητες του εφόρου ασφαλίσεων, την άσκηση δραστηριοτήτων διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων, τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων, ασφαλιστικούς μεσάζοντες, ασφαλιστικούς συμβούλους, συνδεδεμένους ασφαλιστικούς συμβούλους και δευτερεύουσας δραστηριότητας διαμεσολαβητές, την εγγραφή, διαγραφή, ανανέωση και επέκταση εγγραφής προσώπων σε μητρώα άσκησης εργασιών διαμεσολάβησης.

Οι προτεινόμενοι κανονισμοί αφορούν μεταξύ άλλων τα προσόντα των προσώπων που ασκούν δραστηριότητες διανομής ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων καθώς και τα τέλη εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής, επέκτασης εγγραφής και μεταβολής στοιχείων σε μητρώα άσκησης εργασιών διαμεσολάβησης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος στην επιτροπή οικονομικών η έφορος ασφαλίσεων και οι εκπρόσωποι του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΑΕΚ) και του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου δήλωσαν ότι συμφωνούν με το περιεχόμενό τους, ενώ ο σύνδεσμος επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ) είχε καταθέσει επιφυλάξεις.

Της Μαρίας Χαμπή