You are here

Στις καλένδες η νέα εποπτεία ασφαλιστικών

01/07/2020 07:05

Στο φθινόπωρο και ενδεχομένως στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η συζήτηση και έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν στη σύσταση της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων προνοίας, καθώς η πρώτη συζήτηση του θέματος στην επιτροπή εργασίας ανέδειξε έντονες αντιδράσεις από πλευράς κοινωνικών εταίρων.

Τα τρία νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη βουλή το 2019 αποσκοπούν στη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών και στη ρύθμιση σχετικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εργασίας Ανδρέα Φακοντή, διαφάνηκε κατά τη συζήτηση πως δεν έγινε ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων.

Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, η επιτροπή αποφάσισε να δώσει περαιτέρω χρόνο για διαβούλευση μεταξύ των υπουργείων και των κοινωνικών εταίρων, ώστε από τον Σεπτέμβριο να συζητηθούν τα νέα νομοσχέδια με στόχο να υπάρξει σύγκλιση σε βασικές αρχές επί των οποίων φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες.

Με το βασικό νομοσχέδιο ομπρέλα, που περιλαμβάνει η δέσμη των τριών νομοσχεδίων, συστήνεται η αρχή ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων Κύπρου ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με αρμοδιότητες, εξουσίες και καθήκοντα που χορηγούνται και επιβάλλονται αντίστοιχα, από νόμους και κανονισμούς στον έφορο ασφαλίσεων ή και στον έφορο ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Σε επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τα νομοσχέδια, αναφέρεται ότι η ανάγκη για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση προκύπτει ενόψει των συστάσεων της μελέτης για ενοποίηση και ενδυνάμωση της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών που διενεργήθηκε από εμπειρογνώμονες και αρμόδιες ευρωπαϊκές και ισπανικές αρχές.

Σημειώνεται ότι σκοποί της αρχής είναι η εποπτεία και διασφάλιση της ασφάλειας, της αξιοπιστίας, της διαφάνειας και της ακεραιότητας των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας, αποτελεσματικότητας, ανταγωνιστικότητας, διαφάνειας και μεθοδικής ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς και της αγοράς των ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, η προστασία των ασφαλισμένων και των δικαιούχων ασφαλίσματος και των μελών των ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, και κάθε άλλος σκοπός που ανατίθεται από την οικεία νομοθεσία στον έφορο ασφαλίσεων και έφορο ταμείων συνταξιοδοτικών παροχών.

Με βάση το νομοσχέδιο, τα έσοδα της αρχής θα προέρχονται από τα δικαιώματα και τις ετήσιες εισφορές και συνδρομές που καταβάλλονται στην Αρχή δυνάμει του προτεινόμενου νόμου ή της κειμένης νομοθεσίας και τα οποία καθορίζονται με κανονισμούς, από τόκους και άλλα έσοδα που προέρχονται από τα περιουσιακά στοιχεία της Αρχής, ετήσιο ποσό το οποίο καταβάλλεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και οποιοδήποτε ποσό, το οποίο ρητά προβλέπεται από τον προτεινόμενο νόμο ή την κειμένη νομοθεσία.

Οι αρμοδιότητες της αρχής, βάσει του νομοσχεδίου θα ασκούνται από το επταμελές συμβούλιο, τον πρόεδρο και την τριμελή εκτελεστική επιτροπή. Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση δύο συμβουλευτικών επιτροπών, της συμβουλευτικής επιτροπής ασφαλίσεων όπου θα συμμετέχει μεταξύ άλλων ,εκπρόσωπος του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών και της συμβουλευτικής επιτροπής επαγγελματικών συντάξεων, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Της Μαρίας Χαμπή