You are here

Τρεις για την καρέκλα αναπληρωτή Εφόρου Ασφαλίσεων

06/05/2023 06:01

Την αναπλήρωση του Εφόρου Ασφαλίσεων, εκτός από τον βοηθό Έφορο και με ένα εκ των τριών Ανώτερων Λειτουργών Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, επιχειρεί νομοσχέδιο που τίθεται την Δευτέρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι, η θέση του Εφόρου Ασφαλίσεων είναι κενή λόγω αφυπηρέτησης του κατόχου της, ενώ με βάση τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, υπάρχουν εγκεκριμένες τέσσερις θέσεις Ανώτερου Λειτουργού Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, έναντι των οποίων υπηρετούν τρεις.

Σύμφωνα με εισηγητική έκθεση του τροποποιητικού νομοσχεδίου «του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2016», η θέση αναπληρωτή Εφόρου προορίζεται για ανώτερο λειτουργό που αποσπάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση απουσίας ή κένωσης της θέσης του Εφόρου Ασφαλίσεων και μέχρι την κανονική πλήρωσή της, να είναι δυνατόν να διοριστεί, εκτός από Βοηθός Έφορος Ασφαλίσεων, και Ανώτερος Λειτουργός Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, για να ασκεί αναπληρωματικά τα καθήκοντα του Εφόρου Ασφαλίσεων.

Σημειώνεται, σχετικά ότι, ο Έφορος Ασφαλίσεων προΐσταται της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών και επικουρείται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του από Βοηθούς Εφόρους, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται στον εκάστοτε περί Προϋπολογισμού Νόμο.

Περαιτέρω, εξηγείται ότι στην θέση του Βοηθού Έφορου Ασφαλίσεων υπηρετούν δύο Ανώτεροι Λειτουργοί Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, τους οποίους διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

 Επισημαίνεται ότι, ο διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο των δύο υπό αναφορά Ανώτερων Λειτουργών Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, ως Βοηθών Εφόρων Ασφαλίσεων, διενεργήθηκε υπό το προηγούμενο νομικό καθεστώς,  το οποίο καταργήθηκε.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι δυνατό να διορίσει ξανά Βοηθό Έφορο Ασφαλίσεων, καθώς η πλήρωση της θέσης διενεργείται πλέον από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Επισημαίνεται περαιτέρω, ότι παρόλο που στην Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών υπηρετούν δύο Ανώτεροι Λειτουργοί Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, πέραν αυτού που έχει αποσπαστεί στο Υπουργείο Εργασίας, εν τούτοις, μόνο ο ένας μπορεί να ασκεί καθήκοντα Αναπληρωτή Εφόρου Ασφαλίσεων, δηλαδή αυτός ο οποίος έχει διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Βοηθός Έφορος Ασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι, κρίνεται απαραίτητο όπως για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών και μέχρι την πλήρωση της θέσης του Εφόρου Ασφαλίσεων, να υπάρχει δυνατότητα άσκησης καθηκόντων Αναπληρωτή Εφόρου Ασφαλίσεων και από Ανώτερο Λειτουργό Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών και όχι μόνο από Βοηθό Έφορο Ασφαλίσεων.

Στην συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ).

Της Ελένης Χαραλάμπους