You are here

Ζητούν έφορο και ενιαία εποπτική αρχή οι ασφαλιστές

03/06/2023 06:00

Την διαφωνία των επιχειρηματιών του ασφαλιστικού κλάδου ως προς την προτεινόμενη ρύθμιση για άσκηση αναπληρωματικών καθηκόντων Εφόρου Ασφαλίσεων, εκτός από τον Βοηθό Έφορο Ασφαλίσεων και από ανώτερους λειτουργούς Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, μετέφερε στη Βουλή ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου Αντρέας Αθανασιάδης, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο και να επανεκκινήσει τις διαδικασίες σύστασης Ανεξάρτητης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

Ο κ. Αθανασιάδης ενημέρωσε σχετικά, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στο πλαίσιο της εξέτασης του τροποποιητικού νομοσχεδίου «ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και 'Άλλων Συναφών θεμάτων», το οποίο σε περίπτωση κένωσης της θέσης του Εφόρου Ασφαλίσεων, επιτρέπει την άσκηση αναπληρωματικών καθηκόντων, εκτός από τον Βοηθό Έφορο Ασφαλίσεων και από Ανώτερο Λειτουργό Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειώv.

Σε σημείωμά του προς την Επιτροπή, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειώνv τάσσεται εναντίον του νομοσχέδιου και της εv λόγω τροποποίησης, αφού με τοv τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζει, παγιώνεται η προσωρινότητα στηv οποία βρίσκεται η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών εδώ και τέσσερα χρόνια.

Στον πάγο οι διεργασίες για Ανεξάρτητη Ενιαία Εποπτική Αρχή

Ο κ. Αθανασιάδης τονίζει ότι η προτεινόμενη τροποποίηση προκαλεί περεταίρω αμφιβολίες για τις προθέσεις του κράτους σε ότι αφορά στις διεργασίες για δημιουργία της Ανεξάρτητης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, η εξέλιξη τωv οποίωv φαίνεται να έχει σταματήσει.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι με την αφυπηρέτηση της Εφόρου Ασφαλίσεων Βικτώριας Νάταρ, καθώς και τηv απόσπαση του ενός εκ τωv δύο Βοηθώv Εφόρων Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Εργασίας, παραμένει μόνο έvας Βοηθός Έφορος που μπορεί να ασκεί καθήκοντα Αναπληρωτή Εφόρου Ασφαλίσεων κάτι το οποίο ενδεχομένως να δημιουργεί κενό», προσθέτει.

Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι οι ίδιοι ως εποπτευόμενη της ασφαλιστικής βιομηχανίας θεωρούν πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα τηv καθυστέρηση που παρατηρείται για μόνιμη πλήρωση της θέσης του Εφόρου Ασφαλίσεων.

«Το γεγονός ότι ο θεσμός του Εφόρου, που εποπτεύει μια βιομηχανία η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα σταθερότητας για τηv οικονομία με συνεισφορά 4% στο ΑΕΠ, λειτουργεί για τέσσερα και πλέον χρόνια με καθεστώς αναπλήρωσης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», υπογραμμίζεται.

Υποβάθμιση του θεσμού η εκ περιτροπής άσκηση καθηκόντων εφόρου

Περαιτέρω, ο κ. Αθανασιάδης εξέφρασε τον προβληματισμό ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ουσιαστικά διαιωνίζεται η υφιστάμενη κατάσταση της προσωρινής αναπλήρωσης, ενώ ανοίγεται ο δρόμος για ενδεχόμενη επαναφορά της πρακτικής της εκ περιτροπής ανάληψης καθηκόντων Εφόρου από διαφορετικά άτομα.

«Τυχόν επαναφορά της πρακτικής της εναλλαγής, κάτι που ίσχυσε για ένα χρονικό διάστημα πριν από την πανδημία, αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα και περεταίρω υποβάθμιση του θεσμού. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες, δυσλειτουργίες στην εποπτεία και ανομοιομορφία στη διαχείριση θεμάτων όπως και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», όπως σημειώνει.

Ο κ. Αθανασιάδης αναφέρει τέλος ότι η θέση των ασφαλιστικών εταιρειών, ως η άμεσα επηρεαζόμενη βιομηχανία, είναι όπως αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο και δοθεί άμεση προτεραιότητα στην πλήρωση της θέσης του Εφόρου Ασφαλίσεων και των δύο Βοηθών Εφόρων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και εποπτεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει άμεσα και η διαδικασία για δημιουργία της Ανεξάρτητης Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, η λειτουργία της οποίας ήταν δέσμευση του κράτους έναντι στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Της Ελένης Χαραλάμπους