You are here

Α. Στυλιανού: Έτοιμες για την πρόκληση ΓεΣΥ οι ασφαλιστικές

29/05/2019 12:45

Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι παρόν στην προσφορά υπηρεσιών στον κλάδο υγείας, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών Ανδρέας Στυλιανού, μερικά μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ.

Ο κ. Στυλιανού μιλώντας από το βήμα της 41ης γενικής συνέλευσης του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΑΕΚ) ξεκαθάρισε ότι «εμείς ως βιομηχανία είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση» τονίζοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις χιλιάδες ασφαλισμένους μας στον κλάδο υγείας».

Πρόσθεσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους, μιας εμπιστοσύνης που αντανακλάται στα αποτελέσματα του κλάδου. Το 2018 ο κλάδος ασφάλισης υγείας αυξήθηκε πέραν του 12,5% μια αύξηση που παρατηρείται και στα στατιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2019 παρά την αναμενόμενη εισαγωγή του ΓεΣΥ», επεσήμανε.

Συνεχίζοντας είπε ότι «παρά τις προκλήσεις και τις πολλές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο ασφαλιστικό περιβάλλον η ασφαλιστική βιομηχανία κατάφερε να επιδείξει ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα, δυναμισμό και ανάπτυξη.

Το 2018 τα συνολικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 7,1% και ανήλθαν σε €881 εκ. έναντι €823 εκ. το 2017 ενώ στα επιμέρους στοιχεία ο κλάδος ζωής παρουσίασε άνοδο 8,8% και ο γενικός κλάδος 5,8%.

Χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο που καταδεικνύει την αξιοπιστία της ασφαλιστικής βιομηχανίας το ύψος των ωφελημάτων και αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2018, τα οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανήλθαν στα €498 εκ.

Σημείωσε ότι παρά το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον, οι επενδύσεις που διαχειρίζεται η βιομηχανία ξεπέρασαν τα €2.5 δισ.

Αναφερόμενος στην ατζέντα του 2019 είπε ότι περιλαμβάνει αρκετές προκλήσεις, μεταξύ αυτών όπως είπε είναι η υποασφάλιση, τονίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποασφάλισης ή ακόμη και μη ασφάλισης.

Με βάση στοιχεία της Insurance Europe, το 2017 η μέση επένδυση στην ασφάλιση ανά κάτοικο στην Ευρώπη ήταν €2030, ενώ στην Κύπρο ήταν λίγο πιο πάνω από €1000, «δηλαδή είμαστε περίπου στο μισό της Ευρώπης».

Μερικά παραδείγματα περιοχών με υποασφάλιση αφορούν, τον συνταξιοδοτικό τομέα, τον κλάδο περιουσίας, όχι μόνο για καταστροφικά γεγονότα (π.χ. σεισμό) αλλά και για απλή ασφάλιση οικίας και περιεχομένου.

Επίσης, αφορούν την ασφάλιση ευθύνης εργοδότη, που παρά του ότι υπάρχει υποχρεωτική νομοθεσία, η μη αποτελεσματική εφαρμογή της έχει σαν αποτέλεσμα μόνο το περίπου 50% των εργοδοτών να είναι ασφαλισμένοι και σε νέους κίνδυνους, όπως στο Cyber Risk, που έχουν σχεδόν μηδαμινή ασφαλιστική κάλυψη στην χώρα μας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κυβερνοεπιθέσεις και σε κυπριακές εταιρείες.

Της Ηρώς Ευθυμίου