You are here

30% ακριβότερα από 2006 τα ακίνητα

26/09/2012 06:18
Γύρω στο 30% ακριβότερα σε σχέση με το 2006 παραμένουν τα οικιστικά ακίνητα, παρά τη συνεχή πτώση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες, δείχνουν τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν για δέκατο συνεχές τρίμηνο, με ήπιους όμως ρυθμούς.

Από το 2008, όταν οι τιμές έφθασαν στο ψηλότερο ιστορικό επίπεδο, έχουν υποχωρήσει κατά 15%.

Η πτώση των τιμών δείχνει να επιταχύνεται πάντως το 2012 καθώς η ζήτηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα λόγω της ρευστοτικής στενότητας που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ η προσφορά μεγαλώνει λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις φαίνεται να δέχεται η αγορά της εξοχικής κατοικίας, με αποτέλεσμα η πτώση των τιμών να είναι μεγαλύτερη σε Πάφο, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η μείωση αυτή ήταν διπλάσια της αντίστοιχης που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο και η μεγαλύτερη της τελευταίας διετίας, αντανακλώντας την περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην αγορά ακινήτων.

Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, οι τιμές των οικιών παρουσίασαν μεγαλύτερη υποχώρηση (2,2%) σε σχέση με εκείνες των διαμερισμάτων (1,6%).

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, κατέγραψε η επαρχία Αμμοχώστου (8,2% μείωση στις τιμές των διαμερισμάτων και 12,7% μείωση στις τιμές των οικιών), ενώ τις μικρότερες ετήσιες μειώσεις κατέγραψε ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού (3,6%) και ο δείκτης τιμών οικιών στην επαρχία Λευκωσίας (4,6%).

Οι ετήσιες μειώσεις που καταγράφηκαν στις τιμές κατοικιών της επαρχίας Αμμοχώστου και Λάρνακας (11% και 8%), ήταν και οι ιστορικά μεγαλύτερες.

Όπως τονίζει η Κεντρική Τράπεζα, στο βραχυπρόθεσμο μέλλον ο τομέας των ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει τη διόρθωση που καταγράφεται από το τρίτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα και με τα στοιχεία της έρευνας οικονομικών συγκυριών που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

O δείκτης κλίματος στον κατασκευαστικό τομέα παρουσίασε ελαφρά επιδείνωση ενώ οι πωλήσεις ακινήτων υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Της Γεωργίας Χαννή